家賀屋刺身寿司專門店

Harvest House Sushi
2018-05-16 229 views
今日慶祝朋友生日,朋友鍾意食日本野特別係刺身,但我係香港比較少食刺身,因為食過好多都中伏,好多都唔夠新鮮,今日經朋友介紹話呢一間店嘅刺身好新鮮又多款,仲有每日由日本築地直送嘅鮮魚。所以今日就揀呢度同朋友擦餐飽。店舖雖然係灣仔道商業大廈嘅一樓,但係位置都尚算方便容易搵。最好都係book定枱先嚟,星期一,七點鐘到差不多有八成入座,枱與枱之間空間十足,放完工鬆一鬆,梗係要叫番杯啤酒嘆下啦!Menu上嘅選擇好多,壽司、魚生、手卷、熱食樣樣齊,我就俾Menu上那個特選海鮮檔吸引着,店員仲好好咁樣拎咗個電子Menu過嚟介紹今日有乜嘢係築地直送過嚟,朋友鍾意食池魚,所以我哋揀咗完條池魚,豪一豪佢!首先上枱嘅係特選海鮮丼賣相當然吸引啦,份量大之餘,色彩繽紛,鋪滿新鮮刺身,刺身質素果然唔錯,夠新鮮!磯煮鮑魚好彈牙!米飯都煮得好好味,唔經唔覺兩個人成大碗都食晒,呢個價錢真的是物超所值!再來就是築地新鮮運到嘅原條池魚,估唔到都幾大條下,朋友見到都好震驚。魚肉晶凝通透,食落去一啲都唔腥,就算唔點醬油食都好好味!再點了限量供應嘅活赤貝,$98/2pcs,赤貝光澤亮麗,口感爽脆中柔軟幼嫩。帆立貝刺身表面有光澤,肉

首先上枱嘅係特選海鮮丼賣相當然吸引啦,份量大之餘,色彩繽紛,鋪滿新鮮刺身刺身質素果然唔錯,夠新鮮!磯煮鮑魚好彈牙!米飯都煮得好好味,唔經唔覺兩個人成大碗都食晒,呢個價錢真的是物超所值!

特選海鮮丼

築地池魚

活赤貝

帆立貝刺身表面有光澤,肉質爽脆、鮮甜, 帶子味濃郁!
帆立貝

西京三又魚鮫,西京燒其實係醬料的名稱,主要用白味噌做成醃料。食起來啖啖肉的 ,西京三文魚鮫很肥美,皮燒得香脆,魚肉也滑嫩。含豐富的Omega3,對身體及皮膚都特別好!
西京三又魚鮫

日式蒸蛋這道菜色係我「飛弗」,我鍾意它熱騰騰而且又滑又軟熟嘅感覺,小小一份幸福的感覺!
蒸蛋

雖然已經食到好飽但係食甜品係第二個胃㗎嘛,豆腐雪糕,質感好夠軟滑,有咬口。豆腐味亦都好濃郁,每食一啖就好似食緊豆腐花咁,好清新。
柚子雪糕,好清甜好fresh!

好開心,今晚的生日晚餐好滿意!朋友吃得好開心!唔經唔覺食咗3小時。
$500 (Dinner)
Celebration
Birthday