2016-03-01 431 views
星期五晚上諗住同男朋友食餐好既,尖沙咀出名多韓國餐廳,好多都以家庭式經營,選擇不多加上質素參差,想食下韓燒又食下其他韓國菜,睇睇下openrice就搵到呢間韓膳宮位於亞士厘道既商廈,人流不算多,七點去到唔洗等位餐廳內約有十多張檯,設有韓燒爐,座位及檯都好大張,地方闊落,裝修好有韓國既味道由於樣樣野都想食,店員建議我地食二人餐,韓燒同韓國菜樣樣都有韓國菜必有前菜,有六碟前菜,泡菜辣度夠,比較少見係蛋卷,個人最中意大豆芽,夠晒爽脆首先上碟係燒烤拼盤-有洋蔥、雞肉、牛肋骨、肉眼扒及大蝦。可以見到肉眼扒同牛肋骨都係肥瘦層層相隔。我地先燒香洋蔥基本上牛好快就得,唔好燒到全熟。肉眼扒同牛肋骨都好稔一咬即開,一的都唔韌!油香滲在口中,牛味充足,包埋生菜加麵豉醬食更有清新感覺。生菜爽脆冇苦味,麵豉醬惹味唔辣。另外店員提醒我地大蝦要燒好耐,幫我地放蝦係兩邊燒住先,果然食完晒的肉隻蝦就差不多熟。蝦開半,中間沾有醬汁,蝦肉好爽口新鮮,加上醬汁更有風味石頭鍋飯有得揀豬牛雞,我地揀左豬,一上菜熱辣辣滋滋聲,加上紅蘿蔔、芽菜、蛋及紫菜,加上韓式辣醬撈一撈,飯係珍珠米,撈完之後飯夾雜飯焦,脆脆有口感韓國菜當然不少得
位於亞士厘道既商廈,人流不算多,七點去到唔洗等位
韓國菜當然不少得人蔘雞湯,湯呈奶白色,蔘味充足,有半飯雞仲有糯米係入面,雞湯濃郁加上蔥花,甘香味美
仲叫左杯紅棗蜜,清甜解渴,韓燒飲蜜糖潤返

整體黎講二人餐真係好夠食!食物質素不俗都幾抵食!