2018-11-23
好鐘意飲茶,以前只會放假去飲早茶、午茶,平日番工好少去飲茶,因為我覺得茶慢慢嘆既,依家開左好多夜晚都有點心賣既餐廳,岩晒我!籠太子,我之前去過佢太子個間食過點心,有水準,所以見佢係銅鑼灣開左分店,就過黎試下。老火靚湯無得輸菊花蝦春卷: $25鐘意黎呢d新式點心店係有原因既,鐘意佢會有d平常飲茶食唔到既自創新式點心,菊花蝦春卷炸得香脆唔油膩,岩曬鐘意食香口野既人,裏面d蝦又新鮮。旋風芋茸流沙包: $25(左)樣靚仔,脹卜卜,包鬆軟,裏面芋茸唔會太甜,男朋友勁欣賞呢個包!鳳爪排骨飯: $30(右)排骨夠淋滑,飯粒粒分明,加埋豉油汁同排骨既汁一齊食,正!精選老火湯: $19今日係節瓜章魚煲豬骨,飲得出無落味精同好足料。章魚既味好出,大大碗真係正。原隻鮑魚燒賣: $34賣相夠呃like,原隻鮑魚食落好彈牙又夠鮮甜,而燒賣餡料既蝦肉又新鮮好食,必食之選!綿花雞:$30自創點心之外仲有呢d傳統點心,最鐘意係食佢既魚肚,夠爽又索晒雞肉既精華。不是炸両: $29腸粉包住類似春卷既野,脆脆的,另外最正係餡料既西芹同蝦好match,食出好香既味道。記得去太子個間既裝潢係有好多雀籠既裝飾,而銅鑼灣新店就好多
老火靚湯無得輸
菊花蝦春卷: $25
旋風芋茸流沙包: $25(左)
鳳爪排骨飯: $30(右)
排骨夠淋滑,飯粒粒分明,加埋豉油汁同排骨既汁一齊食,正!
精選老火湯: $19
今日係節瓜章魚煲豬骨,飲得出無落味精同好足料。
章魚既味好出,大大碗真係正。
原隻鮑魚燒賣: $34
綿花雞:$30
不是炸両: $29
記得去太子個間既裝潢係有好多雀籠既裝飾,而銅鑼灣新店就好多呢d雀仔既燈,好特別!