2019-02-28
想當年去新加坡嘅時候,天天海南雞飯都未出名。唔知點解近幾年好多人講佢,而又係米芝蓮推薦嘅餐廳。冇咩機會去新加坡,唯有喺香港食住佢嘅分店先啦~知道好多人會蜂擁而至,所以我哋揀咗一間比較少人流嘅圓方分店同埋夜啲去,避開人流。店舖裝修時尚,充滿黑藍顏色,幾舒服。舖面都幾大,仲有兩間房(可以打通)可以喺度搞聚會。卡位枱下面有USB插頭,仲可以問店方攞叉電線,方便客人叉電!因為我哋嚟嘅時候已經好夜,所以可以兩個人坐卡位,坐到閂舖,好舒服~呢度個名雖然係天天海南雞飯,但其實係由四間餐廳組成嘅,包括老街坊、超好面及五十年代~嚟得梗係必點天天海南雞同雞飯啦!天天海南雞($148) (例)我哋叫咗一份例牌嘅海南雞。雞肉選用咗雞胸,肉質亦相當嫩滑,配合薄雞皮。食海南雞當然要配黑醬油、薑蓉同辣醬啦,其中覺得佢稠身嘅黑醬油略勝一籌,醬油嘅甜配上味淡嘅雞又有另一種風味,相當好下飯。另外,薑蓉同特制辣醬嘅辣味都好夠,配菜嘅青瓜幫你清爽返味蕾。天天石鍋雞飯($48) 1-2人份油飯嘅色澤帶淺黃色,粒粒分明,配上石頭鍋保暖亦相當貼心。比起其他餐廳的雞飯,天天的飯蒜香味比較出,同薑蓉或辣醬同雞食用嘅時候,雞味稍被掩蓋。
知道好多人會蜂擁而至,所以我哋揀咗一間比較少人流嘅圓方分店同埋夜啲去,避開人流。 店舖裝修時尚,充滿黑藍顏色,幾舒服。舖面都幾大,仲有兩間房(可以打通)可以喺度搞聚會。
因為我哋嚟嘅時候已經好夜,所以可以兩個人坐卡位,坐到閂舖,好舒服~ 呢度個名雖然係天天海南雞飯,但其實係由四間餐廳組成嘅,包括老街坊、超好面及五十年代~
嚟得梗係必點天天海南雞同雞飯啦!
天天海南雞($148) (例)
我哋叫咗一份例牌嘅海南雞。
雞肉選用咗雞胸,肉質亦相當嫩滑,配合薄雞皮。
油飯嘅色澤帶淺黃色,粒粒分明,配上石頭鍋保暖亦相當貼心。
瑕不掩瑜,帶著油香又有咬口嘅雞飯,令人會一啖接住一啖咁食。
除咗海南雞外,呢份脆腩亦相當唔錯。
份量相當足夠,推介各位試試呢味先蒸後炸的功夫菜。
咁多碟菜入面,呢碟係最快清曬嘅,證明有幾好食啦!
鴛鴦菜花有椰菜花同生菜。馬拉盞總係可以令菜好惹味~
面頭配咗魚乾,炸得香脆,增添口感!
至於嘢飲,我哋叫咗兩杯五十年代嘅飲品~ 芝芝果果($42)
呢杯芝芝果果由岩鹽奶蓋、碧螺春綠茶同牛油果配搭而成。
看似有啲另類嘅配搭,但意外地唔錯。
岩鹽奶蓋有淡淡嘅岩鹽鹹味,配合綠茶嘅清香,容易入口。
加上底部嘅牛油果碎,令口感豐富起嚟,試完奶蓋之後可以攪匀少少再飲~ 蜜桃爆檸($38)
蜜桃味好夠,亦好甜,再加上檸檬嘅酸味,都冇遮蓋碧螺春綠茶嘅茶香味~
兩杯嘢飲都好大杯,分量夠曬!
好滿足、好滿意嘅一餐~終於可以試到馳名中外嘅天天海南雞飯,果然冇令我哋失望~
除咗坐得好舒服之外,呢度嘅店員嘅服務都好好。
可能因為夜咗冇咩人,佢哋可以有多啲時間同客人溝通~
menu好厚,佢哋會逐一推介菜式,起菜嘅時候又會簡單介紹嗰道菜,非常好客👍🏽
價錢好似係貴過喺新加坡食,但去唔到新加坡喺呢度食都ok la 🤪
部分menu: