2023-11-22 146 views
連鎖餐飲嚟講首推樂天皇朝,見到佢喺airside有新分店超開心,終於唔駛搭車就食到~餐廳喺4樓,相對人流較少清靜啲。餐廳面積都幾大,有大玻璃望到入廚房睇師傅整包點。食過好多次八色小籠包今次試下其他菜式,水準一貫中上,烤麩大大粒調味開胃,蒜蓉菠菜有少鹽少油選擇,揀完果然有返幾分住家菜嘅健康感。包點方面今日嗌咗蒸素餃同埋生煎包,前者菜饀切得夠幼細口感出色,後者比想像中多肉汁,而且包底煎到金黃色但唔硬,感覺冇咁熱氣👍🏻肉類方面試咗呢度嘅京醬肉絲,肉絲份量比薄餅多,所以食嘅時候都唔駛就住就住,相對嚟講呢個餸最濃味,比起薄餅如果用厚身刈包夾可能更理想。最有驚喜係甜品,我地叫咗酒釀芋圓,呢個配搭幾新鮮,而且啲芋圓係超迷你版,又難得地細粒到咁都仲食到絲絲芋味,推介~

2023-11-21
  • 酒釀芋圓