2018-05-25
我十分嗜辣,而且都愈黎愈食得辣,但身邊朋友一係唔食辣,一係就只食到小辣,所以有啲店都未試到,渝味都開左一段時間,終於拉到朋友同我去!渝味曉宇都大有來頭!曾經係2014年《舌尖上的中國2》被推介,中國已經有200幾間分店當然要食佢既招牌「麻辣大紅鍋」!選用左重慶最辣既「朝天紅」、茂汶大紅袍同埋金陽青花椒,再加入石柱辣椒、郫縣豆瓣等等十幾種香料,一定要試下!墊枱紙都有介紹餐廳以及食既方法都有圍裙供應,唔怕彈污糟件衫所有野未到之際,店員會先上雪耳紅棗糖水,先上糖水係比較少見既做法,可能要為挑戰辣打定個底先湯底以人頭收費 $38/位我揀左鴛鴦鍋,鴛鴦固定一隻係「麻辣大紅鍋」,另一隻就自己揀,我地揀左「特色香果鍋」,用上蘋果雪莉做鍋底。另外,醬料及茶水$20/位,再另加一服務費。「麻辣大紅鍋」揀左普通辣,怕太辣試唔真佢既麻、辣、香,一上枱超級紅當當,聞落去已經有啲攻鼻,一呷,帶股肉羶味,先辣後麻,最後又帶點甜,好多重既味道,點解咁紅,唔係冇原因!而「特色香果鍋」以為咁清會冇乜味?錯啦!估唔到蘋果雪莉都可以清得黎咁入味!每款食物都會沾上蘋果雪莉既味道,食下辣,想抖下果陣食清少少清下個口再食辣,好完
都有圍裙供應,唔怕彈污糟件衫
湯底以人頭收費 $38/位
我揀左鴛鴦鍋,鴛鴦固定一隻係「麻辣大紅鍋」,另一隻就自己揀,我地揀左「特色香果鍋」,用上蘋果雪莉做鍋底。另外,醬料及茶水$20/位,再另加一服務費。 「麻辣大紅鍋」揀左普通辣,怕太辣試唔真佢既麻、辣、香,一上枱超級紅當當,聞落去已經有啲攻鼻,一呷,帶股肉羶味,先辣後麻,最後又帶點甜,好多重既味道,點解咁紅,唔係冇原因!而「特色香果鍋」以為咁清會冇乜味?錯啦!估唔到蘋果雪莉都可以清得黎咁入味!每款食物都會沾上蘋果雪莉既味道,食下辣,想抖下果陣食清少少清下個口再食辣,好完美
而配料方面嗌左6樣,全部都有1份或者半份可選,首先有火鍋既好拍檔牛肉!
美國安格斯優質肥牛 $198/份
稻田毛肚 $108/份
重慶耗兒魚 $78/份
鮮黃喉 $98/份
曉宇苕粉 $48/份
紅糖糍粑 $68/份
洛神花茶 $18/杯
以為係淡淡花香,原來飲落似酸梅湯咁,我自己不嬲好討厭酸梅湯,呢個唔岩我口味……
可能自己偏好食落辣,而且都真係可以食到比較辣既程度,所以對四川、重慶菜等有一種情意結,今次好滿意,食得好盡興,全部食物都好岩我胃口(飲品另談,自己嗌錯),而且店員服務都好好,不停會自動加茶加水,絕對係一間我會再黎既有高質素火鍋店(前提要有人同我咁食得辣)!
(P.S.好少打私人感情係食評到,但好想講下,由於身邊冇咩朋友食辣既程度同我一樣,今次食呢間店令我想起剛剛分開不久既前度,佢同我口味十分相似,比我更食得辣!直程好似四川、重慶人咁食得辣,假如同佢黎食,可以食中辣,大家一定食得好開心……不過唔知仲有冇呢個機會lu)