2017-05-31
個FD突然SD左條LINK比我,話見到間上海菜咁樣幾想食,即晚就約左我,不過見佢話車我過去都算方便既,出面就係停車場,揸車過黎食,食完揸車走!餐廳晚市茶位8蚊位,黎到我地揀左香香的菊花,菊花味好香,沖左好耐味道都依然很足當然我地都係按照習慣用茶洗洗碗杯筷子今次就只講我主動要點的三道菜:黃金明蝦、石鍋鮮蟹粉蛋炒飯、拔絲地瓜黃金明蝦,即是蛋黃炸蝦球。一碟份量都夠兩人食用,不會太少。蝦已事先處理,剪掉蝦尾,可以一口吃掉整隻蝦,不過我當然鍾意細啖細啖慢慢品嚐。蛋黃佈滿整隻蝦,食落不會好粉,啖啖蛋黃濃香,仲有粒粒咸蛋黃係到TIM,真係會越食越上癮!石鍋鮮蟹粉蛋炒飯,面料超多,讚!熱辣辣既石鍋新鮮放上檯,已經聞到陣陣香味。「不」開之後發現原來面頭蟹粉真係超多,滿滿都係,就算撈勻成個飯,每一啖都爆多蟹粉,唔會孤寒比少少你!食落去好強烈上湯味,味道較強,所以配埋個飯剛剛好。飯有跟蛋絲炒香,飯粒粒粒分明,不會又濕又黏雖然石鍋飯偏小,但係食後感覺好飽滿。拔絲地瓜是我選為最後晚餐的總結。新鮮即製地瓜,店員會一開始問我地即刻整定叫上,叫上都要等成20分鐘架,所以如果唔係太多時間吹陣水都要睇準時間叫上。拔絲地瓜
黃金明蝦,即是蛋黃炸蝦球。一碟份量都夠兩人食用,不會太少。 蝦已事先處理,剪掉蝦尾,可以一口吃掉整隻蝦,不過我當然鍾意細啖細啖慢慢品嚐。 蛋黃佈滿整隻蝦,食落不會好粉,啖啖蛋黃濃香,仲有粒粒咸蛋黃係到TIM,真係會越食越上癮!
石鍋鮮蟹粉蛋炒飯,面料超多,讚!熱辣辣既石鍋新鮮放上檯,已經聞到陣陣香味。 「不」開之後發現原來面頭蟹粉真係超多,滿滿都係,就算撈勻成個飯,每一啖都爆多蟹粉,唔會孤寒比少少你! 食落去好強烈上湯味,味道較強,所以配埋個飯剛剛好。飯有跟蛋絲炒香,飯粒粒粒分明,不會又濕又黏
雖然石鍋飯偏小,但係食後感覺好飽滿。 拔絲地瓜是我選為最後晚餐的總結。新鮮即製地瓜,店員會一開始問我地即刻整定叫上,叫上都要等成20分鐘架,所以如果唔係太多時間吹陣水都要睇準時間叫上。
拔絲地瓜整得好靚,上面全部都係一絲一絲針,整得好細,食到差D會吉損哈哈,不過因為剛整起,蕃薯有點餘溫,所以糖都開始有D融
蕃薯厚度剛剛好,不會太硬太林,食落好甜,份量超出預算,如果兩人吃的話感覺有點多了,每人吃兩塊左右就剛剛好!
最後再慢慢嘆杯茶,兩個人吹下水,消化下先~