2019-07-17
平日星期六放假都會訓到自然醒,但上星期男友話想去睇展覽,約早少少去食個午餐之後先去,所以係銅鑼灣揀左依間日本菜餐廳,專食日式廚師發辦,我地下午一點黎到,已經有好多客人,好在有仲有張窗口位枱,可以一邊食一邊望住大廈外既景色,好耐無試過假期日光下食午餐,感覺心曠神怡午餐餐牌有壽司或刺身同熟食定食之外,都有廚師發辦可以點,所以我地揀左叫一個廚師發辦-澤.板長定食同一個十二件壽司既櫻.特選壽司定食,每款定食都附有前菜、茶碗蒸蛋、漬物、味噌湯、甜品同餐茶飲品先送上前菜薯仔沙律,沙律上面有脆脆辣醬,薯仔蓉好軟滑,薯味好強烈,食落唔會感到鞋口,配個脆脆醬咁食都幾惹味過癮,味道比想像中夾之後就黎茶碗蒸蛋,同一般食到既食材唔同,入面有白果、雞肉、冬菇,估唔到依個配搭都幾好味,蛋味好濃郁,食得出用左好多蛋漿,水比例較少,落蛋漿好足料,甜滑香嫩刺身前菜黎啦,薄切油甘魚配酸汁蘿蔔蓉,油甘魚入口嫩滑鮮甜,點酸汁食非常開胃第一次食日本北海道仙鳳趾生蠔,食落蠔味唔算強烈,但味道鮮甜爽滑,佐左柚子酸汁,帶開胃感覺賣相好吸睛既帶子牡丹蝦刺身好似藝術品咁,入口肥美鮮甜底層係中拖羅配柚子麵豉醬,煙薰過後食口腔入面帶有中拖羅
賣相好吸睛既帶子牡丹蝦刺身好似藝術品咁,入口肥美鮮甜 底層係中拖羅配柚子麵豉醬,煙薰過後食口腔入面帶有中拖羅既油甘香味,好好味
壽司分別係平目魚、拖羅同左口魚邊,三款壽司食材都鮮嫩無比,當中拖羅油分極高,勁肥美之餘,一食入口即溶
之後到海膽拖羅蓉手卷,店員建議我地先食手卷,因為怕紫菜過多陣會淋左,所以二話不說先食手卷,紫菜非常脆口,滿滿鮮甜海膽,入口好creamy,閉上眼不斷咀嚼,真係好享受
Omakase 定食中我地揀左A4和牛,和牛上面放左秋葵,和牛煎過汁煮,入口好濃郁牛味,亦軟熟無比,醬汁好滋味,味道令人忍唔住要配飯食
而另一個櫻.特選壽司定食係十二件不同款式壽司,賣相份量十足,件件壽司都相當肥美 當中既北海道帶子食完係叮一聲,入口完全無雪甜之餘,非常鮮甜嫩滑,爽口無比,係第一次食到咁甜既帶子,而另一件好欣賞既係平平無奇既呑拿魚,一般食落都會帶少少腥味,但依件係完全無腥味仲要食到有魚油香,都係第一次食到咁正既呑拿魚,另外既三文魚籽拖羅蓉甜蝦、中拖羅、蝶魚、油甘魚、立魚、池魚、拖羅蓉海膽、金線鯛、梳子魚、燒右口魚邊,通通 壽司款式都係以當造食材魚配選,有幾款係平常會少食到既魚都有,質素一樣咁高
最後飲返個麵豉湯暖下胃,味道唔會太濃
同埋超好味解膩既柚子雪芭,食完透心涼,滿足喔