2019-12-01 1318 views
身邊有啲朋友最近生日咁易有朋友就提議呢去食一間幾有名氣嘅日本餐廳呢間餐廳呢主要係做廚師發辦既亦即係近年越來越多人想嘗試既 omakase咁首先呢間鮨蕾呢就係響一個非常之好嘅地段開餐廳而餐廳嘅格局呢十分之有氣派令我一入到餐廳呢都已經好期待稍後要食嘅嘢咁其實餐牌呢有三個套餐我哋就選擇咗最平嘅套餐雖然係最平但食落去一啲都唔失禮一開始坐低就會俾咗一個芋頭片我地食 做頭盤炸得非常鬆脆好正其後就係一個好開胃嘅蕃茄接住落嚟就係一碟又一碟衝擊味蕾嘅日本料理包括壽司最令我喜歡嘅就係呢一個海膽軍艦鬆脆嘅紫菜加上大大啖嘅海膽簡直係味覺饗宴最後就送多個日本蜜瓜俾我哋整體來講真係好好味非常支持各位去食下
身邊有啲朋友最近生日

最後就送多個日本蜜瓜俾我哋
整體來講真係好好味
非常支持各位去食下
2019-11-05 513 views
呢間壽司店係走親民路線,位於銅鑼灣QRE商場,佢為處於高層,所以整個銅鑼灣夜景都可以喺呢一間餐廳欣賞到,要來慶祝紀念日真係啱晒,如果揀坐壽司枱,就可以望住師傅整壽司,師傅亦非常親切,會細心講解同埋照顧客人嘅需要我哋叫咗套餐「楓」, $850/位職員首先會奉上熱茶同埋熱毛巾,相當體貼首先前菜係一個新鮮即炸薯片,薯片非常香脆,真係會食上癮食唔停口㗎!然後就到沙律🥗係一個熊本蕃茄配和風汁,熊本蕃茄真係非常多汁,所以特別清甜!然後師傅就喺我哋面前整刺身,呢一個拼盤有三款刺身, 分別係鯛魚、厚切拖羅同埋海膽,師傅建議先食鯛魚,然後醬汁方面亦有兩款,其中一款係專門沾鯛魚,酸酸甜甜之後就係熱食蒲燒鰻魚,呢個鰻魚非常香口,而且好軟滑,加上鰻魚汁,而且佢相當厚身,相對富有口感!然後就係即握壽司嘅時間,分別有帶子壽司、深海池魚壽司、熟成拖羅、油金魚壽司,同埋左口魚壽司!即握壽司果然真係零舍唔同,壽司飯裏面有Wasabi,能夠帶出魚鮮味!壽司旁邊仲有酸薑同埋甜薑片!最後仲有海膽手卷,包住手卷嘅紫菜更加有加工過,特別香脆!最後仲有麵豉湯同埋新鮮蜜瓜做甜品真係豐富到不得之了!

我哋叫咗套餐「楓」, $850/位

職員首先會奉上熱茶同埋熱毛巾,相當體貼

壽司旁邊仲有酸薑同埋甜薑片!

最後仲有海膽手卷,包住手卷嘅紫菜更加有加工過,特別香脆!

最後仲有麵豉湯同埋新鮮蜜瓜做甜品

真係豐富到不得之了!
今晚同朋友一齊黎食Omakase。呢間係V Point既高級日本餐廳已經係我bucket list好耐,今日終於一嘗所願。今晚揀左呢度$850既「楓」。呢度師傅分別係George同Michael,兩位都非常專業啊,而且幾好傾添,分享左好多日本料理既知識。首先係日本蕃薯片,係呢度自己炸。比薯片硬身,更有咬口,味道唔會過份調味,鹽份剛好,令蕃薯味更突出。熊本縣番茄,本身已經比較鮮甜,再加上和風汁,更帶出甜味,下面有啲蘿蔔絲同紫蘇葉,係個好好既開胃菜。跟住係刺身既環節。中間左邊係愛女魚,第一次見,係比較肉質有咬口既白身魚。右邊有啲紅邊既係彷彿魚,同愛女魚一樣油分較少,上面有啲帶清香既柚子皮,再點酸汁就更可以帶出魚味。旁邊兩粒係中拖羅,帶筋,上面係甜甜既北海道海膽。仲有芬蘭香草作點綴。熱食部份係呢個間八魚一夜乾。醃製左一晚,皮脆,底下肉質比較緊實,略帶鹹香,配上青檸汁同蘿蔔蓉加上酸汁,更帶出魚鮮味。跟住係壽司部份。活赤貝,師傅一放手個赤貝就會收縮,好有視覺效果!呢個本身用左青檸、芥末、豉油調味,肉質爽口。牡丹蝦,上面有啲紫蘇花,係軟糯既蝦肉之中帶出芳香味。中拖羅,呢個完全無筋,魚油味比之前既刺

跟住係刺身既環節。

熱食部份係呢個間八魚一夜乾。

跟住係壽司部份。
牡丹蝦,上面有啲紫蘇花,係軟糯既蝦肉之中帶出芳香味。
中拖羅,呢個完全無筋,魚油味比之前既刺身更濃烈。

火炙油甘魚,燒過後油香更澎拜,入口啖啖滿足。
火炙秋刀魚,係光身魚,每年到9月至11月最肥美,我地總算搭上食刺身最佳時侯既尾班車,配上少少薑蓉將僅餘嘅腥味除去,果然油香四溢!
熟成拖羅,用左秘製醬汁熟成左四日,超入味,令拖羅既味道更上一層樓。

赤海膽手卷,來自北海道,味道鮮甜唔腥。
旁邊係柚子蘿蔔,係呢度自己醃製。

最後係黑豚肉面豉湯,黑豚肉超嫩滑,湯味道唔會好鹹。

甜品係熊本赤蜜瓜。超甜超軟熟,係呢餐完美既終結!

呢間餐廳原來幾日前係尖沙咀有分店開幕,所以呢邊都有慶祝活動,就係午市消費滿四個餐就減$220,晚市四個餐就減$850,自家製既酒都有半價。下載餐廳會員app仲有95折添,真係優惠多籮籮!

2019-10-31
2019-10-31 279 views
今日同男朋友慶祝紀念日,決定要食餐好既!我地食飯慶祝除左要質素高,仲要環境舒服,最好就係望到海景既餐廳,所以依間日式餐廳岩哂我地😍夜市專食廚師發板,有幾款吾同價錢既menu,配合反吾同budget既朋友仔😚我地錫住個荷包就叫左最平既套餐,但已經十分滿意而且好有驚喜😆因為有兩份北海道海膽嘻😍😍😍楓 momiji ($850)📍前菜由熊本出產既水果蕃茄,配合和風汁,酸酸甜甜,十分開胃,作為第一道菜,實在係十分之適合😍📍刺身刺身只有三款,較特別既係好罕見既間白魚刺身,口感爽甜,店員推介配豉油或酸汁都可以更加帶出其鮮味😋👍🏻另外兩款都係我既摯愛,每次食都好感動😭分別就係海膽同拖羅!採用北海道海膽份外鮮甜,入口即溶,一點苦澀味道都無🥺而厚切拖羅十分肥美,咬落吾會有筋,好似成啖脂肪擺落口咁😍📍燒物鱆紅一夜干,一夜干係指魚類風乾之後再煎炸既魚,魚肉紮實亦吾會腥,而且帶點咸香,外皮脆卜卜👍🏻📍壽司壽司方面有赤貝 𩶘魚 呑拿魚 燒左口魚裙邊 熟成拖羅 同 北海道海膽😆每一件都好新鮮,比較特別係熟成拖羅,肉質好嫩滑,吾洗點豉油已經夠唒味,咬落口充滿魚油香味👍🏻另一款係燒左口魚裙邊配上燒汁,入口即溶既感覺,
今日同男朋友慶祝紀念日,決定要食餐好既!
因為有兩份北海道海膽嘻😍😍😍
楓 momiji ($850)
📍前菜

📍刺身

📍燒物

📍壽司
壽司方面有赤貝 𩶘魚 呑拿魚 燒左口魚裙邊 熟成拖羅 同 北海道海膽😆每一件都好新鮮,比較特別係熟成拖羅,肉質好嫩滑,吾洗點豉油已經夠唒味,咬落口充滿魚油香味👍🏻另一款係燒左口魚裙邊配上燒汁,入口即溶既感覺,好幸福😆

📍豚肉麵豉湯
用黑豚肉淆成既麵豉湯,好有心機👍🏻食完成餐生冷野,再飲碗熱湯🍲,暖一暖胃好舒服😋

📍最後以靜崗蜜瓜作完美結尾😚
雖然吾算好飽,但係好滿足😋

2019-10-28 227 views
在銅鑼灣找到隱世中的日餐 omakase 無論食物和服務都是一流 是我近期吃過最好吃的!omakase餐牌分別有四種不同的種類 價錢為$750-1580不等 而我就點了 「楓」價值$850 包括前菜 刺身 壽司 味增湯 熟食 和甜品坐在吧台上可以看到專業師傅的手勢很過癮 前菜是炙過的魚生 再點蘿蔔蔥花醬料 可以帶出魚的鮮味 刺身就有深海左口魚 加上了柚子皮 師傅及建議點蔥花蘿蔔汁 而北海道海膽和中拖羅跟大拖羅的配搭最令人期待 果然新鮮 入口即溶 而海膽不會很腥 至於熟食方面 想不到是我最愛的白鱔 聽師傅講煮的過程很講究 要先煮完然後再燒 白鱔肉質細嫩 味道鮮美 有油香味 超好吃的 壽司就有以下這幾款 赤貝,深海左口魚,炙燒左口魚邊,熟食拖羅, 海膽等 味道由清甜到濃郁 處理赤貝的手法十分有趣 師傅會先拍一拍 令肉質更爽口 而熟食拖羅更是店舖的招牌 而海膽手卷令人不可抗拒 要趕快吃才行 味增湯不是一般的口味 其實加入了魚湯 蜆肉等熬製而成 十分滿意 最後就以靜岡蜜瓜作為結束 💯💯💯必定再訪的餐廳🍴

壽司就有以下這幾款 赤貝,深海左口魚,

必定再訪的餐廳🍴

2019-10-25 119 views
今日同朋友慶祝佢升職去左銅鑼灣既日本餐廳食omakase,餐廳入面有個大既圓枱,所以同廚師既距離好近,望住廚師準備壽司,聽佢介紹壽司既來源同製法,可以更加享受品嘗❤️有4個course可以揀,我地最尾揀左楓Momiji($850)自家製炸芋片好脆,食落去有好新鮮既芋頭味,而且無平時薯片既油膩熊本蕃茄配和風汁既海藻味道酸甜好開胃啊😋食廚師發辧最正既地方係望住廚師整到每一件壽司都好似一件藝術品咁❤️廚師建議我地食左薄切鱆紅魚先食海膽,鱆紅魚肉質爽口,味道鮮甜嫩滑,海膽同拖羅一啖放落口,拖羅慢慢係口中溶化,海膽味道非常鮮甜吾會苦,而且中間仲有層日本袖子皮,配埋廚師秘製既酸汁一齊食可以更加突顯佢地既鮮味☺️銀鱈魚燒得岩岩好,魚皮同魚邊燒得好香脆,魚肉好嫩滑,配埋蛋黃醬一齊食好creamy🥰壽司有太刀魚,拖羅,火灸秋刀魚,白子,火灸超拖羅同海膽,白子師傅話係依度既招牌,食落去口感好creamy而且有d帶酸既味道,味道好特別🥰火灸超拖羅質感結實,放入口度充滿魚油香,而且因為火灸過所以食落去更加香口,一大片海膽連紫菜一啖放落口,成個口都充斥住海膽濃郁甘甜既味道好治癒啊🥰日本靜岡蜜瓜好清甜啊!!!!!用黎作
熊本蕃茄配和風汁既海藻味道酸甜好開胃啊😋

日本靜岡蜜瓜好清甜啊!!!!!用黎作依餐既結尾好滿足❤️
2019-10-21
2019-10-22 116 views
食過幾間Omakase ,呢間位於銅鑼灣V Point 既Omaskase性價比都幾高下!-餐廳以大圓形壽司枱服務客人,環境設計幾創新同舒適,亦有「包房」提供私人空間比客人。仲有落地大玻璃望到夜景,確係唔錯。-「楓」💰850/位🔻小食 - 薯片 自家製薯片香脆可口,帶有香辣味,而且食落唔油膩。🔻前菜 - 熊本蕃茄配和風汁熊本番茄鮮甜多汁,係幾開胃既前菜🔻刺身薄切鱆紅肉質爽口,魚味偏淡,配酸汁就剛剛好中和番佢既淡味。 -左口魚配拖羅,有中拖和大拖,形狀好似厚厚骰子,拖羅紋理清晰,大拖羅好肥美,油脂豐富。-🔻燒物 - 蒲燒鰻魚鰻魚肉質鮮嫩,外皮香脆仲帶帶少少煎燶香,如果無骨就完美了🔻手握壽司🍣蓮子鯛白身魚,魚味不會太濃,較爽口,油性低,配醋食很夾-昆布左口魚 滿滿魚油香,肉質滑嫩,有魚油香而且入口即溶,配以醃成昆布,更具鮮味。-鯖魚 秋冬尤其肥美炙燒大拖羅紫蘇花香夾拖羅好正,魚油豐富-白子口感非常特別,Creamy 而且黏口的,味道不錯。-大拖羅夾紫菜,魚油味香濃,入口即溶,好邪惡呀~-🔻湯 - 蜆肉味增湯鮮甜不涸喉-🔻甜品 - 柿清脆帶汁
「楓」💰850/位
🔻小食 - 薯片
自家製薯片香脆可口,帶有香辣味,而且食落唔油膩。

🔻前菜 - 熊本蕃茄配和風汁
熊本番茄鮮甜多汁,係幾開胃既前菜

🔻刺身
薄切鱆紅肉質爽口,魚味偏淡,配酸汁就剛剛好中和番佢既淡味。

🔻燒物 - 蒲燒鰻魚
鰻魚肉質鮮嫩,外皮香脆仲帶帶少少煎燶香,如果無骨就完美了

🔻手握壽司🍣

蓮子鯛
白身魚,魚味不會太濃,較爽口,油性低,配醋食很夾

昆布左口魚

鯖魚
秋冬尤其肥美

炙燒大拖羅
紫蘇花香夾拖羅好正,魚油豐富

白子
口感非常特別,Creamy 而且黏口的,味道不錯。

大拖羅
夾紫菜,魚油味香濃,入口即溶,好邪惡呀

🔻湯 - 蜆肉味增湯
鮮甜不涸喉

🔻甜品 - 柿
清脆帶汁
2019-10-12 111 views
今日去咗位於銅鑼灣Vpoint一間開業已經兩年但一直都好想試嘅omakase,一去到餐廳見到裏面分為兩個區域,都以圓枱為主,壽司師傅則站在圓枱的中間,每組客人都會有專屬的師傅,感覺零舍貼心!呢度嘅晚市套餐分為四種價錢,今日我哋叫嘅係「楓」,價錢為$850一位!坐低之後,職員會送上熱毛巾和熱茶,鹽當每一次熱茶飲到一半時職員都會非常貼心主動添茶,服務不錯!首先嚟嘅係小食「薯片」,呢個薯片係每天即炸,所以份外脆口,而且冇防腐劑,非常健康第一個前菜係熊本蕃茄配和風汁,熊本番茄特別鮮甜,作為開胃菜非常出色然後首先出場嘅係刺身三盛,中間係鯛魚刺身,旁邊係骰子厚厚拖羅海膽,擺盤上面鮮艷奪目嘅鮮花都可以食用,精緻得黎令成個刺身更吸引然後第一樣熱食就到啦,係油甘魚一夜干,佢係用櫻花木煙燻製作而成,所以一上枱就聞到好香,皮脆鎖汁,沾上蘿蔔蓉令到味道更加香濃然後師傅就會逐件壽司🍣手握鱸魚 紫蘇葉赤貝 醬油吞拿魚 秋刀魚熟成拖羅 最後仲有海膽手卷,一大片海膽同紫菜一齊食,非常鮮甜,真係太好食食完壽司之後,仲未完嫁,仲有蜆肉麵豉湯同埋水果,麵豉湯,非常清甜,最後水果係密瓜同埋提子驚喜嚟啦就係師傅請我哋食咗一舊魚

然後師傅就會逐件壽司🍣手握

鱸魚 紫蘇葉
赤貝
醬油吞拿魚
秋刀魚
熟成拖羅

驚喜嚟啦就係師傅請我哋食咗一舊魚製嘅小蛋糕,喺第二度從來唔會食過亦冇聽過,師傅非常風趣地問我地麵包裏面有一種特別嘅食材係乜嘢呢,原來是魚,魚都可以做蛋糕
香港人向來很懂得享受生活, 放工之後的節目, 我覺得最好的是吃一餐好料理, 又方便, 又輕鬆, 吃了美味的食物, 彷彿能將工作的壓力掃空, 把煩惱拋開, 專心享受食物, 就是那麼簡單。和朋友都喜歡吃omakase, 都有一段時間沒有吃到了, 這次就選擇銅鑼灣的鮨蕾, 座落於高級商廈中, 甚有氣派格調。omakase是由師傅發辦, 挑選時令食材, 製作一系列的食物, 我們安坐吧枱前等食就可了。這裡omakase的價錢, 也都沒有太貴, 我們選了$850的「楓Momiji」。師傅介紹這是熊本蕃茄, 細心的剝了皮, 入口更細緻, 更享受, 蕃茄的確是只有甜沒有酸, 而且很多汁呢, 配上和風汁, 就有酸酸甜甜的味道。然後有白魚刺身  立魚, 晶瑩剔透的立魚, 本身有著它的魚香和淡淡的甜味, 我就喜歡配上蘿蔔蓉和酸汁, 讓味道提升。另一個比較少見的配搭, 是方型的中拖羅加上海膽, 中拖羅是肥瘦適中的部位, 既可品嚐吞拿魚獨有的魚味, 又有點油花, 海膽肥美鮮甜, 兩者一起入口, 想不到也很夾呢。熟食是油甘魚一夜干, 前一晚醃好, 吃之前再煎香, 魚皮很香脆, 魚肉因為醃過的關係, 已經有咸味,

熟食是油甘魚一夜干, 前一晚醃好, 吃之前再煎香, 魚皮很香脆, 魚肉因為醃過的關係, 已經有咸味, 完全不需要再加任何的調味料, 肉質既鮮且嫩。

接下來是壽司部分, omakase的特點是, 所有壽司都會配襯好適合的醬料, 不用再蘸醬油吃的了。
師傅細心問我們壽司內要不要加芥末, 我們order了少芥末, 這裡的芥末都比較辣呢。

第一件是油甘魚壽司, 配上梅醬和紫蘇, 它的肉質甘甜, 油份較高, 配上少少酸的梅醬, 剛好平衡油膩感。

活赤貝刺身個人私心喜歡, 師傅上菜前先將它拍一拍, 令肉質更有彈性, 它的味道的確很新鮮, 有著獨特的貝香, 口感很爽, 讚! 配的飯都是細細的, 這才不會搶去主角的風頭。

牡丹蝦壽司, 亦是我很期待的, 白雪雪透著光澤的牡丹蝦, 反映了它新鮮的狀態, 彷彿呼喚著我去咬它, 我就不客氣了。
鮮甜細緻的蝦肉, 在口中慢慢品嚐它的滋味, 真不捨得這麼快吃完。

師傅神神秘秘, 說準備了是日special給我們, 是這時期剛好當造, 原來是白子壽司, 每件都好澎湃, 我們本身不特別愛白子, 總覺口感有點怪, 不過這裡的卻較好吃, 可能因為有冰冷感, 分了神, 加上少少酸汁, 較易入口, 它營養豐富, 對女士皮膚很好, 值得一吃。

又再來到我喜愛的海膽, 這次是製作手卷, 見到了紫菜出現, 就知道影完相要快快食了, 趁它還是脆的時候。
配上了紫菜, 也都一樣鮮甜, 享受, 但加添了新的口感。

吃了不少生冷食物, 最後會來一個湯, 暖暖胃, 這個不是一般的麵豉湯, 原來是魚湯煲好了再加麵豉, 味道濃郁。

最後的生果, 也堅持了食物品質的追求, 用上了好貨色, 蜜瓜和秋天當造的柿, 都很甜很多汁, 日本的水果是無可取代的美味。

除了食物外, 店員的招呼亦很好, 來到時送上專門放袋的籃子, 幫我們放好袋, 因為高椅拿東西不方便, 想在手袋拿東西, 竟然有店員主動幫忙, 實在太貼心了。在這裡用餐, 食物、環境、服務各方面加起來, 真是值回票價的。
2019-10-08 163 views
[📍香港篇🇭🇰] 薰·刺身壽司盛合せ定食[📍Hong Kong🇭🇰] Seasonal Sashimi and Sushi Set今次要介紹貴價好食高質日本野🙊 (對我呢個窮家女來講好貴架喇🤣) 每個定食set會有2款刺身,今次食到本人最喜歡既三文魚籽配海膽(見圖2)🥰🥰,不得不說佢既海膽好新鮮好甜,絕對唔會好熄或有陣廁所味🙊🙊另外,仲有中拖羅同大拖羅🤩真係好好食,一啲根都唔會有,啖啖肉,塊塊都手掌咁厚肉❤️跟住講下3款壽司🍣包括章紅魚、五成熟拖羅、魷魚🥰全部都好好食,勁鮮甜🤗最有驚喜係最右邊既蛋,無錯佢係蛋!🥚唔係蛋糕🙅🏻‍♀️🙅🏻‍♀️係師傅發到啲蛋咁高大😊☺️口感特別到唔識講,但真心好好食🤗再配埋A4 和牛烏冬,薄薄一片和牛入口即溶,十分高質♥️再啖啖爽口彈牙烏冬🤩當然仲有雪糕同餐茶☕️係一個perfect ending ♥️
[📍香港篇🇭🇰] 薰·刺身壽司盛合せ定食
2019-08-02
$600 (Lunch)
2019-09-25 175 views
日本回港後對刺身念念不忘,決定找家日本料理品嚐廚師發辦過過口癮。銅鑼灣及尖沙咀選擇較多,最後我們選了新商場V Point 22樓的鮨蕾,環境新淨、服務佳而食物評價高。鮨蕾晚市廚師發辦菜單價格由850至1580不等,我們點了楓Momiji,價錢加一後人均不超過一千,菜品卻包括刺身、燒物、壽司等,比普遍更為豐富多元化。刺身三貫師傅按照當日時令食材安排,擺盤漂亮,食材新鮮豐富。笛鯛薄切肉質爽口,魚味入口較淡,口感較細緻,咬下魚香鮮明,味鮮肉甜。方型拖羅面鋪海膽,師傅建議整件入口,海膽肥美甘甜,拖羅魚油香豐富,兩者化在嘴裡,幸福感十足。燒間八魚師傅把間八魚燒至魚皮超薄脆,再以青檸、醬油點綴。魚肉香嫩富水份,魚味香濃優雅。手握壽司七貫日本廚師發辨手握壽司上桌超快速,相對香港的速度較適合我。壽司飯手抓或筷子吃也不見鬆散,飯量不多剛被大片刺身覆蓋,入口鬆緊度適中,味道比例剛好。石垣貝即場處理的石垣貝果然最鮮味,貝肉肉質鮮嫩爽口富彈性,味道清新鮮甜。醬油漬赤身海鰻海鰻香肉幼嫩細緻,兩層魚使口感更豐富更有層次,魚油香滲到飯中。左口魚以醃昆布蓋左口魚再燒灸,昆布伴左口魚脂香,口感油潤軟滑,香味四溢。熟成拖

刺身三貫

師傅按照當日時令食材安排,擺盤漂亮,食材新鮮豐富。

燒間八魚

手握壽司七貫

石垣貝

醬油漬赤身

海鰻

左口魚

熟成拖羅

北海道海膽

海膽紋理及顆粒分明清晰、肥大肉厚、橘色。質感濃滑而香稠、入口軟滑細緻、甘香濃郁甜度高。

玉子壽司
特色創意料理,師傅把魚肉及蝦肉打成膠狀再加上雞蛋,焗製30分鐘。入口蛋香中帶隱隱海鮮鮮味。

最後味噌湯及甜品收尾,豐富多彩。

整體來說,晚市人頭價一千以下的廚師發辨已經不多,菜品還如此豐富,好味又划算。
一直想去鮨蕾,皆因佢主打既Omakase由廚師發辦,今日放早一於去試下佢~餐廳地方好闊落,近窗邊係2-4人枱,亦可以亦坐圍住廚師既Bar枱,我地選左Bar枱,可以睇下廚師製作過程~我地點左6道菜既楓Momiji,先奉上小食炸芋片,店員每道菜都會簡單介紹,唔洗我地估估下~講番個芋片,係自家製,食落一d都唔油膩,仲好香脆可口,芋頭味微微滲入口中!前菜係由山桃漬,黃金栗子🌰同日本京都著名既腐皮組成,鮮紅既山桃漬,入口酸酸地同梅子一樣,栗子夠香甜、清香撲鼻,而腐皮係凍食,配上食用菊花,夠滑之餘更加加添一份花香味~刺身今日係由新鮮鱆紅魚同拖羅做主角,一路睇住廚師係碟面上似畫畫一樣,的確係視覺上享受,奉上既時候,會聞到一陣陣柚子清香,鱆紅刺身新鮮,肉質爽口、鮮美!另外海膽拖羅油脂豐富,肥美入口即溶,兩款刺身,我都無點到豉油,只係加少少wasabi 同碟旁既醬汁入口,完全唔覺腥味,反而更突出魚刺身既鮮美~燒物係自家腌製既銀鱈魚,配上漬物紅蕎頭,銀鱈魚肉質唔會散,因為腌製過關係,入口食得出有甜甜既味道,鍾意亦可加少許沙律醬~呢道燒味好出色~壽司🍣同樣由廚師發辦,件件即製手握壽司送到你面前😋打頭陣係鎮店
一直想去鮨蕾,

我地選左Bar枱,
可以睇下廚師製作過程~

我地點左6道菜既楓Momiji,
先奉上小食炸芋片,
仲好香脆可口,芋頭味微微滲入口中!

前菜係由山桃漬,黃金栗子🌰同日本京都著名既腐皮組成,
鮮紅既山桃漬,入口酸酸地同梅子一樣,栗子夠香甜、
清香撲鼻,
而腐皮係凍食,配上食用菊花,夠滑之餘更加加添一份花香味

刺身今日係由新鮮鱆紅魚同拖羅做主角,
一路睇住廚師係碟面上似畫畫一樣,的確係視覺上享受,
另外海膽拖羅油脂豐富,肥美入口即溶,兩款刺身
我都無點到豉油,只係加少少wasabi 同碟旁既醬汁入口,
完全唔覺腥味,反而更突出魚刺身既鮮美~

燒物係自家腌製既銀鱈魚,
配上漬物紅蕎頭,
銀鱈魚肉質唔會散,因為腌製過關係,入口食得出有甜甜既味道,
鍾意亦可加少許沙律醬
~呢道燒味好出色~

壽司🍣同樣由廚師發辦,件件即製手握壽司送到你面前😋

打頭陣係鎮店鯛魚壽司,配上紫蘇蘇同梅醬,肉質鮮嫩結實
,油份較少,更加爽口,配上紫蘇葉入口陣陣獨有香味

季節性秋刀魚,魚面燒左一燒,
再加上蔥沖,
燒一燒令魚味更突出更香,不過呢款有微微腥味~

海膽壽司,紫菜極脆,
海膽新鮮,入口鮮甜,
味道齒頰留香!

牡丹蝦壽司

吞拿魚用醬油腌左幾分鐘,
肉質更加滑,顏色深紅,
入口的確嫩滑無比~

店鋪特色壽司之一熟成拖羅,
配上紫蘇花,入口極快溶化,
味蕾一大享受~

玉子壽司,睇黎好似海綿蛋糕,
好鬆軟,
入口巳經食左微微既銜尾,加有少許鮮甜,咁鬆軟原來入面係由魚同蝦打成膠再拎去局,
而且無加任何麵粉,好意外驚喜,出色之作!

麵豉湯加入魚湯調製而成,
味道唔單單只有鹹味更有濃郁既魚香味,加有蜆肉,
更加鮮甜!

最後由靜崗蜜瓜同晴王堤子作結尾!

廚師司傅會跟隨我地食用既速度上菜,大家有傾有講,
亦會每道菜講解,好似加上紫蘇葉既用途,點令道菜味道更突出,令食物提高質素,
更突出本物味道的確係一門學問,今晚除左食亦學左唔少

會不停更換暖毛巾作抹手之用,凍左既茶亦會即時換上新一杯,
非常貼心~
繁忙工作後想好好地享受晚餐,鮨蕾的確係唔錯選擇~
埋單登記App做會員即時有95折,仲有儲積分優惠架

Type of Meal
Dinner
  • 西京燒銀鱈魚
2019-09-17 1849 views
其實bookmark左呢間餐廳好耐,因為見過佢地Lunch既壽司盛太吸引!但係一直都抽唔到時間中午過去,最後把心一橫,直頭夜晚去食一餐好既😋-一坐低已經好鍾意佢地張餐紙墊同茶杯,好靚呀!-楓 Momiji ($850)前菜、刺身、燒物、壽司、湯、甜品-前菜: 熊本蕃茄配和風汁🍅我好鍾意呀,個汁酸酸的,十分開胃,仲更突出蕃茄既鮮甜👍🏻刺身: 拼盤內有薄切鱆魚,白魚配酸汁簡直係絕配!仲有海膽赤身,師傅建議一啖食哂,海膽味道濃郁超級甜,真係好正😋燒物: 燒太刀魚,原本我一向對熟魚有點抗拒,但呢份魚又好滑,燒得幾香。壽司: 總共有六款首先係牡丹蝦,一如既往厚肉,好鮮!然後係我喜歡既赤貝❤️師傅將赤貝壽司握係手心上,用力一拍,再放上碟上,然後就會見到赤貝郁動彭脹😮師傅話新鮮既赤貝先會有呢個現象。炙燒左口魚邊,燒過既左口魚邊,個份油味實在無可挑剔👍🏻下一款係秋刀魚,係季節限定。男朋友至愛,可惜唔係同佢食🤣秋刀必配薑茸同葱,癖一癖秋刀濃濃既魚味。呢個時候既秋刀肥美啲,食落軟熟啲👍🏻熟成拖羅,同平時既拖羅食落感覺唔同。無咁油膩,咬落肉質實啲,一種新口感😳最後係最正既紫菜海膽,我發現呢度既海膽都幾高質!勁
一坐低已經好鍾意佢地張餐紙墊同茶杯,好靚呀!
楓 Momiji ($850)
前菜、刺身、燒物、壽司、湯、甜品
壽司: 總共有六款
首先係牡丹蝦,一如既往厚肉,好鮮!
炙燒左口魚邊,燒過既左口魚邊,個份油味實在無可挑剔👍🏻
最後係最正既紫菜海膽,我發現呢度既海膽都幾高質!勁鮮甜,完全唔會有腥味,好正呀!
湯: 會先上酒,再上湯
係蜆湯呀,啲蜆仔好細粒,好可愛😍
甜品: 香印+蜜瓜🍈
重點一提: 餐廳自家醃製既柚子蘿蔔非常好食!我添食好多好多次🙈
餐廳洗手間設備齊全,仲非常衛生💁🏻‍♀️
2019-09-15 138 views
作為廚師拍板達人都係要book位等咗幾個星期終於可以嚟到食呢一間期待已久嘅餐廳🥺位置好方便喺銅鑼灣拉麵街v point嘅22樓點解咁想食呢?其實係因為睇左朋友blog見d 壽司好靚先開始留意上到去睇真嘢 真心好有氣派好靚因為成日食我哋budget有限🙈所以揀咗最平嘅入門 楓 呢個set🍁如果加入會員仲可以有5% discount入場價一千蚊有找同其他omakade千幾蚊嘅廚師拍板呢間睇價錢已經贏到開巷!睇埋裝修簡直值回票價!!😋.💟自製日本番薯片脆卜卜 少少鹽可以中和下個口我啱啱飲完喜茶再食呢個真心perfect池!😍💟前菜白魚仔配蕃茄 下面有啲海苔番茄非常之新鮮味道比較淡嘅白魚本來只會食到番茄味但係佢放咗啲紫色小花喺上面🌸又出奇地配合得幾好下面海苔非常之有彈性作為前菜 非常refreshing💟刺身set雖然我都一把年紀 但係都好有少女心見到花花刺身都忍唔住同老公瘋狂自拍😳😳中間係日本立魚每一塊立魚都配有一朵可食用由芬蘭入口嘅小花🌼上面再放咗青檸汁 點埋少少辣椒嘅醬汁非常好味 勁驚喜之後來到我最鍾意食嘅拖羅加海膽 中間會夾住 一塊薄薄嘅紫洋蔥冇諗過拖蘿同海膽兩種味道可以溶合得咁好海膽
作為廚師拍板達人
所以揀咗最平嘅入門 楓 呢個set🍁
如果加入會員仲可以有5% discount
入場價一千蚊有找
同其他omakade千幾蚊嘅廚師拍板
呢間睇價錢已經贏到開巷!
睇埋裝修簡直值回票價!!😋
之前已經食過熟成牛扒
呢個絕對係新嘗試
有少少似煙燻嘅拖羅 味道非常濃郁
加上本身肉質好有口感
可以畀150分 淨係食呢嚿都值回票價!!!
6⃣馬糞海膽紫菜壽司
再book下次好可惜已經要等到2個星期之後🙈
🎀鮨蕾Sushi Tsubomi
🎀銅鑼灣登龍街2-22號V Point 22樓
2019-09-13 122 views
日本有句說話叫「食欲之秋」,秋天係食材豐收季節,蔬果肉魚都特別鮮美,絕對係食「廚師發辦」Omakase嘅最合適季節。適逢老友生日,今次就由我做東請佢食好西。餐廳喺銅鑼灣食街登龍街嘅V Point。地方都幾寬敞,燈光明亮,播放住柔和嘅音樂,感覺舒服。 我哋就坐喺圓型料理枱嘅座位享受師傅精心制作嘅Omakase。Omakase set 楓$850【前菜】係熊本番茄。剝咗皮,淋上和風汁,下面有海藻。番茄味道清新,酸中帶甜,用透明玻璃碟裝住,好有清涼感覺,夏天食更覺開胃。【旬の刺身】有時令嘅𩶘魚、拖羅同海膽刺身。擺碟精緻,𩶘魚半透明嘅肉色再加紫紅色嘅邊皮,好似花瓣,再加食用花點綴,真係好似一幅畫。𩶘魚落咗柚子粉,味道帶少少果味嘅酸甜,幾特別。想再酸甜啲可以蘸特別準備嘅酸汁+蘿蔔蓉+香蔥。拖羅同海膽都係「賣飛佛」,一次過放晒入口,大滿足!不得不提嘅係點綴嘅食用花,食完成口花香。【小食】係合桃小女子,小女子係魚名嚟,第一次聽,呵呵。【燒き物】陶燒太刀魚,魚皮燒到皮帶脆,用鰻魚汁燒甜得嚟惹味。【旬の寿司】加拿大牡丹蝦,落咗日本醬油,不過最「畫龍點睛」嘅係上面一條小小嘅芬蘭刁草,除咗鮮爽牡丹蝦仲有清香

Omakase set 楓$850

【旬の刺身

【小食】係合桃小女子,小女子係魚名嚟,第一次聽,呵呵。

【旬の寿司】加拿大牡丹蝦,落咗日本醬油,不過最「畫龍點睛」嘅係上面一條小小嘅芬蘭刁草,除咗鮮爽牡丹蝦仲有清香感覺,配搭一絕。

赤貝,師傅用手一拍赤貝好似開花咁散開,幾搞鬼,口感非常爽脆。

左口魚邊,用刺身豉油搽過再火炙,魚油爆晒出嚟,超級香口,太好食,好想encore T_T。

秋刀魚,時值初秋,魚味特別濃,上面放咗少少薑蔥,味道好有中國風,好特別。

熟成拖羅,餐廳醃制再經過十日,魚油豐富,上面紫蘇花,魚油香花香配搭,又一佳作。

北海道海膽,要快食先可以食到勁脆口感嘅紫菜,海膽極鮮甜,絕對上品。

【味噌汁】大和蜆味噌汁,大和蜆細細粒但幾鮮美。

甜品】日本產嘅水果世界聞名,香印提子係提子中嘅皇者,初秋係當造季節,皮薄鮮甜。靜岡蜜瓜就好juicy,甜蜜爽口。

師傅細心介紹每一道菜,睇得出係擺咗好多心思構思嘗試不同配搭制作出每道菜式。除咗食物,店員服務到位,甚至餐具用碟都好鬼靚,唔止我哋食到飽,連相機都飽晒。