2018-11-27 60 views
臨近聖誕,準備都同女朋友去街睇下燈飾。今日去咗灣仔附近嘅囍帖街,囍帖街翻身過後確實而家變得非常之熱鬧,周圍都係人,當然啦,最重要嘅係呢度瀰漫着一種浪漫嘅氣氛,男女朋友拍拖絕對係非常之適合不過。但係浪漫都唔可以當飯食,於是我哋就睇吓囍帖街附近有啲咩好嘢食。就係咁,我哋就由OpenRice度搵到呢間距離地鐵站非常之近嘅一虎拉麵一虎拉麵主打三款拉麵,分別係白虎、黑虎、同赤虎。有趣嘅事,呢三款拉麵都係分別揀做特選,而特選嘅意思就係比正常版本多大量配菜。咁一場黎到,當然試吓佢嘅特選啦!其中麵條方面亦都可以比你自己揀粗同幼,非常細心。赤虎特選拉麵首先我要強調嘅係,如果你本人唔係真係食得好辣,就千祈唔好買呢款拉麵。因為呢款拉麵係超級辣!!配料方面有叉燒、木耳絲、半熟蛋、筍、紫菜同埋葱。味道方面湯底非常之農,豬骨湯味頗香。當然,秘製辣醬亦非常之加分,確實係非常之辣得過癮!值得一讚嘅係份量確實非常之多,就算個男仔食,都有非常之飽腹嘅感覺。其中糖心蛋我覺得係非常之加分,因為半生熟嘅程度確實拿捏得非常之好,好味!餃子當然唔少得每間拉麵店都一定有嘅招牌名物:餃子。佢呢度係餃子係即叫即煎嘅,所以想睇都非常之熱,

赤虎特選拉麵

餃子

當然唔少得每間拉麵店都一定有嘅招牌名物:餃子。佢呢度係餃子係即叫即煎嘅,所以想睇都非常之熱,整體上餃子皮不算太厚,內裏嘅肉汁飽滿,不錯!