2018-07-06
今晚一行5人食中菜,第一次來到黃金海岸的中菜廳,俾我感覺好乾淨,餐具好雅緻,簡單淡色的主調好舒服。5個大人,叫了四人片皮鴨餐,個餐有餸有蟹肉羹有飯,生果甜品齊曬$1988雖然4人餐,5個人食,佢比足5份,好貼心片皮鴨的餅皮用蒸籠盛載,上枱時餅皮微暖,不是很熱,拿上手都算薄,雖薄但拿到底個塊都沒有互相黏住,幾好鴨皮不油,燒得好脆,輕輕連住鴨肉,更有口感。鴨肉沒有鴨羶味,唔太肥。不過同行的朋友反而覺得鴨肉太瘦,沒有油香其他拌食的青瓜葱絲椒絲,都切得好適中,長短均一。這份片皮鴨整體是值得推薦炒飯粒粒分明,真材實料,好多瑤柱叉燒,我喜歡這炒飯炒得硬身,有鑊氣味菜鴨絲,連片皮鴨是一味兩食,鴨絲比較少,其他是雜菜絲鴨無咩味,反而其他配菜較咸。西芹有渣。菠蘿蝦球,平時其他地方用罐頭菠蘿,這裡用新鮮菠蘿,即刻感覺有營養左。蝦球夠大隻,如果上枱可以更熱就好。蘆筍魚球,魚肉鮮,有口感不鬆散。蘆筍炒得不會過火,咬落去卜卜脆
雖然4人餐,5個人食,佢比足5份,好貼心
如果上枱可以更熱就好。