2024-05-28 38 views
推開大門,便穿過時光機回到校園時播著90年代的台灣流行金曲,楊丞琳、梁靜茹、五月天呢啲非常有回憶的歌其實呢度係觀塘工廈入面嘅一間供應台灣菜的校園風cafe好啱相約返中同嚟食飯談天說地裝修別有特式那個佻皮的同學掛了隻膠雞起操場呢?!餐廳是長方形, 落餐用掃QR Code反而方便左: 抹茶雪榚豆花豆漿, 主到好透心涼, 飲到豆花同時又食到雪榚, 雙重口感右: 荔枝玫瑰冰茶 (少甜), 清淡嘅玫瑰, 仲有2粒去咗核嘅荔枝, 大大杯好夠飲, 少甜也真係做到少甜效果, GOOD炸軟殼蟹肉燥飯, 未試過有咁嘅組合原隻軟殼蟹, 有睇頭有賣相, 新鮮熱辣上檯的肉燥飯底係好似炒飯咁, 不是將肉燥淋上面, 而是事先已撈均, 飯底較濕潤, 但又未至於稔爛的那種, 我自己鐘意食軟飯的, 所以都啱我口感雖然肉燥汁看似深色, 但不會過咸, 味道剛好,軟殼蟹都是原隻, 沒有散爛, 酥香正常的口味另外點了一份小食: 鹽酥雞塊, $58份量都幾多, 大約8件都是新鮮即炸, 上檯時熱辣辣, 味道都唔錯, 不過本人覺得用來下白飯會好D, 因為就咁食會覺得有點咸如果淡一點真係Perfect的!見到差不多檯檯都有點的雪花冰,
推開大門,便穿過時光機回到校園時
其實呢度係觀塘工廈入面嘅一間供應台灣菜的校園風cafe
好啱相約返中同嚟食飯談天說地
裝修別有特式
那個佻皮的同學掛了隻膠雞起操場呢?!
餐廳是長方形, 落餐用掃QR Code反而方便
炸軟殼蟹肉燥飯, 未試過有咁嘅組合
原隻軟殼蟹, 有睇頭有賣相, 新鮮熱辣上檯的
炸軟殼蟹肉燥飯
雖然肉燥汁看似深色, 但不會過咸, 味道剛好,
軟殼蟹都是原隻, 沒有散爛, 酥香正常的口味
炸軟殼蟹肉燥飯
如果淡一點真係Perfect的!
鹽酥雞塊
見到差不多檯檯都有點的雪花冰, 也都是讀書時嘅回憶
大大份要2-3個同學仔share先完成到
朋友話想要靚靚紫色嘅紫薯芋泥冰, 打卡又係超靚
好震撼嘅紫色雪山, 深淺紫色配上白雪雪真係好靚, 除咗雪榚, 紫薯慕絲外, 仲加咗粒粒分明嘅紅豆
紫薯芋泥冰
仲有仲有, 藏咗起雪入面嘅芋泥
雪花冰好綿, 成份感覺唔會好甜, 3個人share就啱啱好
大滿足!
Other Info. : 除咗職員送餐會過來之外, 基本上職員都唔會點過來騷擾客人, 所以客人可以盡情地傾談, 我覺得真係有點似以前返學嘅時候, 我呢D唔乖嘅學生都鐘意揀返後少少嘅座位, 怕比老師望住或問問題
2024-05-22
鹽酥雞塊