2017-11-12 106 views
微涼細雨的秋天週日,經過荃灣這條為食街,仍然見到兩間豆腐花店熱鬥豆腐花, 正所謂「鷸蚌相爭,食客得利」,我都走過去以行動投一票先。揀呢間全因為「笑容」兩字,食嘢最緊要開心,兩名老闆娘四萬咁口地做生意,未食都感覺到果份香甜。薏米豆白果腐花此類街頭小食都可以算是本港立食始祖,由牛什、燒賣、魚蛋、串燒,返返到今時今日一人拿住一個公雞碗食豆腐花的年代;香港人其實一直都好簡單,大人細路都唔介意齊齊立食。我最感動嘅喺,仍然5蚊碗。薏米白果份量夠,煮得淋又香,平時唔食白果嘅我都全清豆腐花好滑,好好滑甜度適中,淡口味者不需再放糖好甜者,可以加糖粉,糖水,任勻選擇最開心嘅感覺喺大家排隊俾錢,自己拎匙羹,食完自己放入膠筒,被服待慣嘅港女港男港童,啱晒嚟立食一下。

薏米豆白果腐花

薏米白果豆腐花

薏米白果份量夠,煮得淋又香,平時唔食白果嘅我都全清
豆腐花好滑,好好滑
甜度適中,淡口味者不需再放糖
好甜者,可以加糖粉,糖水,任勻選擇

2017-11-12
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
$5 (Tea)