2023-06-13
海港城《京都一の傳》就可以慰藉下我思鄉既心。日本京都過江龍,香港店特別設計「輕懷石料理」碟數減少,但保留精緻擺盤和選用時令食材入饌。🍴藏味噌漬燒A5和牛🥩日本A5和牛坑燒表面微焦,上枱已香氣四溢,內層仍嫩紅,肉質香滑,以味噌漬醃後肉味更提鮮,鹹味適中,入口即溶,肉味濃郁,油脂豐腴,餘韻甚長,超回味。🍴火炙鯖魚棒壽司🍣其中一款每次去京都必食就係佢,連皮醋酸鯖魚完全無腥味,魚味突出,肉質結實,壽司飯以箱壓再切件,賣相工整。最貼心是紫菜留給客人即食即包,保留脆度,口感加分。如果有埋昆布包裹就更完美。🍴南蠻炸雞🍗被我地寓為性價比之選,份量多,雞件大大件,炸得金黃香炸,雞肉入味,配上秘製沙律醬,好惹味又飽肚,抵食。🍴鰻魚茶漬飯🍚三文魚茶漬飯食得比較多,今次係原塊鰻魚,別有一番風味。玄米茶自行加入,另有一小碗芝麻要自己磨碎,加入飯内增加香氣。饅魚稔滑,醬汁濕潤鮮甜,配合清淡茶香米香,相得益彰。🍴韓式黑豚泡菜鍋🍲一邊煮一邊傳來泡菜酸辣既香味,好醒胃。黑豚肉味香濃有口感,還有豆腐、粉絲,十分豐富。🍴朱古力熔岩蛋糕配雪糕🍨即叫即焗最好預早15分鐘叫定。熔岩蛋糕即心太軟,切開稠濃朱古力流心慢慢瀉開,火侯控
🍴藏味噌漬燒A5和牛🥩
🍴火炙鯖魚棒壽司🍣
🍴南蠻炸雞🍗
🍴鰻魚茶漬飯🍚
🍴韓式黑豚泡菜鍋🍲
🍴朱古力熔岩蛋糕配雪糕🍨
即叫即焗最好預早15分鐘叫定。熔岩蛋糕即心太軟,切開稠濃朱古力流心慢慢瀉開,火侯控制得唔錯。
朱古力味濃郁,蛋糕鬆軟微脆,加埋冰凍綠茶雪糕,令人滿足。