2023-08-15
民聲冰室係一間喺大坑區有名嘅港式餐廳,提供咗令人回味無窮嘅正宗港式美食。我最近去咗呢度,試咗佢哋嘅招牌菜手撕雞、通菜同埋鹹蛋肉餅,真係留低咗好深刻嘅印象。首先,鹹蛋肉餅係民聲冰室嘅招牌之一,果然冇令我哋失望。鹹蛋肉餅香氣四溢,外層挺身,內部鮮嫩多汁。鹹蛋嘅濃郁味道同肉餅嘅鮮美完美結合,簡直係舌尖上嘅高級享受。手撕雞係一道令人垂涎嘅港式經典小食。雞肉嫩滑多汁,完美地保留佐原本嘅鮮味,配埋細緻嘅皮蛋醬汁,令呢道菜有好豐富嘅層次感。食咗呢道菜,我就彷彿返到屋企聚餐嘅美好時光,好有種懷舊嘅感覺。最後想健康啲叫咗碟通菜,無諗過都炒得剛剛好。天然甜味同埋脆度,加埋輕微嘅蒜香,散發出一種簡單但好美味嘅風味。民聲唯一嘅小缺點就係餐廳有時可能會有啲擠迫,建議提前預訂,確保有座位。不論同家人朋友一齊享受美食,定係尋找一個懷舊嘅用餐場所,民聲冰室都係一個絕佳嘅選擇。