2009-06-07 5 views
卓記粥店, 堅尼地城一間最老字號的粥店. 可能自己細佬時家境不是很富裕, 個人又開始上佐年紀, 對細個時的味道總會有點懷念. 卓記, 一間可以令我回味以前細個時所食個的粥店滋味.老實講, 卓記唔係一家特別出色絕頂好味的粥店, 但卓記的粥, 所賣的係同廿幾年前(最少)香港街頭粥店的味道. 價錢都係同以前有得fight.我每次幫襯卓記必食的有. (早/午餐)- 碎牛粥, 即叫即滾, 碎牛同廿年前我係街邊粥店/街市的食市一樣, 食得很舒服.- 炸兩, 係最簡單的做法, 有甜醬麻醬, 加少少芝麻, 很令人懷念的味道.- 炒面, 一般, 同上.卓記所食的唔係味道或係裝修(如果要講環境.... 真係街邊要食塵撈車的癈氣), 已係對以往懷念的味道. 而且, 很平. (一碗碎牛粥不過八大港元, 炸兩都係幾蚊雞, 今時今日係香港可以去邊度搵)有興趣值得一試推介.
我每次幫襯卓記必食的有. (早/午餐)
- 炒面, 一般, 同上.

有興趣值得一試推介.
$13 (Breakfast)