2008-12-01 312 views
垣記雞蛋卷 係3年前左右tvb d 飲食節目有介紹過, 所以就特登去呢到試下第一次去買係農曆新年前去, 去到竟然話冇晒, 要定先有, 原來好多人定蛋卷做新年禮物, 第二次再去就試到真正味道!!! 正!!! 就係我細個最愛個隻蛋卷, 鬆, 脆,香, 肥肥短短, 越燶越好食, 香港找過好多唔同蛋卷, 去北角啦,西環, 澳門啦, 個d 大牌恆x更加唔好講, 都食唔到呢一隻蛋卷, 重點係香同脆仲有一樣特別, 就係佢地只有短短地, 兩邊蛋卷皮係反入中間, 所以唔會同一般蛋卷兩邊會碎, 同可以脆d第三次去買係2年前結婚後, 同老婆買兩盒俾佢個姐妹, 當日同個老細講多幾句, 原來發現佢爸爸十幾年之前, 係系馬頭圍,聖三一堂後面開推車仔檔賣雞蛋卷,因婆婆住馬頭圍, 細個逢星期日會去婆度, 夜晚走經聖三一堂, 就見到呢檔雞蛋卷, 當時一包得幾條, 賣好貴, 但真係好好食, 食個時仲一條條插入手指度又玩又食!! 好開心!!食返真係好回味!!! 不過位置真係有d僻, 所以唔可能成日去買啦!! 大家可以一試!! 我自己就鍾意食蛋卷多過鳳凰卷

大家可以一試!! 我自己就鍾意食蛋卷多過鳳凰卷
$160 (Other)
  • 短小雞蛋卷