今日嚟到一個家庭聚會當然要食返啲優雅既味道👅 雪園呢間餐廳係我由細食到大嘅回憶👶🏻 得知佢喺灣仔重開返就特登來到🥹 一如既往有環境去到服務各方面都好Classy✨ 食物方面都係無變過既經典上海口味 🥰⭐️ 火瞳雞燉大排翅 🦈湯底充滿濃郁嘅雞香同埋火腿既鹹鮮🐔 最令我驚訝既係湯底咁香濃但係好清澈🍲一D都唔油(弱弱講句其實食翅真係有啲殘忍不鼓勵)🥺⭐️ 醉香豬手 🐷⭐️ 手撕烤麩 🖤⭐️ 脆皮素鵝 🦢⭐️ 鎮江肴肉 🥩前菜大致上一口一啖好精緻🎨 特別喜歡素鵝非常之香脆😗 而烤麩同埋豬手嘅調味甜度就比較高左少少😅⭐️ 清炒河蝦仁 🦐口味雖然唔太濃🤔但係唔需要任何掩飾突顯到蝦仁新鮮既口感🌊⭐️ 滬式炸子雞 🍗雞皮香脆但唔油膩😚 雞肉保持到炸到唔會乾晒嘅口感💪🏻⭐️ 砂鍋粉皮大魚頭 🐟辣度唔會太高但係魚肉非常入味🌶️ 加埋粉皮好有地道上海的感覺🤍⭐️ 經典雪園生煎 ❄️呢個係回憶中嘅味道😍 餅皮香脆帶芝麻香一咬落去豬肉汁滿瀉出嚟🥓 咁講求技巧嘅點心完全冇退步🙈⭐️ 流金小桃 🍑迷你版嘅壽桃包有流心嘅奶黃餡🧡 口感鬆軟流心效果不錯唔會太膩🍳

⭐️ 火瞳雞燉大排翅 🦈
冷盤