5 day(s) ago
今次同家人去咗灣仔南洋酒店地庫嘅**雪園壹號**,呢間老牌上海菜館裝修典雅,帶住濃厚嘅懷舊氣息,坐低就覺得時光倒流返去舊上海嘅感覺。餐廳服務周到,雖然價錢中上,但食物質素絕對對得住個價錢! 🐟 **無錫脆鱔** 一上枱就聞到陣陣甜酸香氣,鱔魚炸到金黃酥脆,外層掛滿濃郁嘅無錫醬汁,甜中帶微酸,咬落去「咔嚓」一聲,內裡肉質依然保持嫩滑,完全冇腥味。師傅功架十足,脆鱔嘅火候控制得啱啱好,即使放耐咗都唔會變腍,配飯或者就咁食都一流! 🐟 **竹笙拆骨大魚頭** 呢道湯品真係驚喜!魚頭熬煮到湯色奶白,鮮味十足,竹笙吸盡魚湯精華,入口滑嫩。最貼心嘅係魚肉已經拆骨,食落啖啖肉,完全唔使擔心骨鯁喉。湯底仲加咗少少金華火腿提鮮,飲完暖笠笠! 🌱 **油燘春筍** 春筍當造,師傅用上海傳統嘅油燘方法烹調,筍片爽脆清甜,醬油同糖嘅比例恰到好處,唔會太鹹或太甜,仲帶微微酒香,簡單卻盡顯食材本味! 🍤 **甜豆炒河蝦仁** 河蝦仁粒粒飽滿,彈牙鮮甜,甜豆嫩綠爽脆,兩者搭配得天衣無縫。炒得夠鑊氣,但唔會過火,蝦仁保持多汁,甜豆亦唔會太生,係一道清新又鮮美嘅小炒! 🍌 **高力豆沙** 甜品揀咗
🐟 **無錫脆鱔**
🐟 **竹笙拆骨大魚頭**
🌱 **油燘春筍**
🍤 **甜豆炒河蝦仁**
🍌 **高力豆沙**
甜品揀咗經典嘅**高力豆沙**,外層蛋白泡打發得輕盈鬆軟,炸到金黃微脆,入面嘅豆沙餡香甜細滑,仲夾住香蕉片,熱辣辣上枱,咬落去冷熱交融,口感豐富!整體係完美嘅收尾。
**總結**:
雪園壹號嘅菜式保留傳統滬菜精髓,同時加入細膩嘅現代手法,每道菜都見功夫。**無錫脆鱔**同**竹笙拆骨大魚頭**尤其出色,絕對值得一試!
📍 **雪園壹號**(灣仔南洋酒店地庫)
💰 人均$250-$350
#灣仔美食 #上海菜 #雪園壹號 #無錫脆鱔 #高力豆沙 #香港滬菜