2021-03-21
足足一整年無法外遊, 相信大部分香港人都按捺不住旅行癮, Tony 亦不例外.既然外遊遙遙無期, 只好靠舌頭尋求僅餘旅遊感覺. 夜市滷味 - 台灣美食代表之一, 更算是喜愛台灣的人的共同回憶.今日特意來光顧由台灣遠道而來的燈籠滷味, 先講裝潢已經充滿夜市特色, 氣氛十分,由一枱一櫈, 到點餐方式, 都還原台灣感覺滷味拼盤蘿蔔 - 甘甜配上獨特滷水汁入味, 而且無渣, 出色甜不辣 - 保留煙un口感, 吸滿滷水汁, 必試米血糕 - 唔會太冧/散開, 唔錯金針菇 - 無太大特別鴨血 - 口感唔錯, 味道上唔似麻辣般甘重味王子麵 - 基本上吸晒滷水湯汁,更易嚐出滷水汁的高質素, 推介懷舊排骨滷肉飯 - 排骨一整塊, 份量ok, 肥瘦比例及味道唔錯, 糖心蛋非常入味, 滷肉飯味道與一般香港的台灣餐廳,不同, 豬味較重, 帶有1種舊式味道. 整碗飯份量都不少, 女士們落單要留意芋泥肉鬆蔥抓蛋餅 - 外表平凡, 中間的芋泥令人驚喜, 濃郁的芋泥外, 還有一絲絲蜜糖甜味. 推介黑糖珍珠奶茶 - 中規中矩P.S. Tony今次係星期五下午3-4點到店, 已經有3~4款食料售罄, 大家下次去, 可以留
滷味拼盤
蘿蔔 - 甘甜配上獨特滷水汁入味, 而且無渣, 出色
甜不辣 - 保留煙un口感, 吸滿滷水汁, 必試
米血糕 - 唔會太冧/散開, 唔錯
金針菇 - 無太大特別
鴨血 - 口感唔錯, 味道上唔似麻辣般甘重味
黑糖珍珠奶茶 - 中規中矩
P.S. Tony今次係星期五下午3-4點到店, 已經有3~4款食料售罄, 大家下次去, 可以留意下收銀位置 所寫的已沽清食物
整體上, 燈籠滷味的裝潢及味道可以讓大家帶來一個 味覺上的短暫台灣回憶之旅💛💛💛