2024-10-08 0 views
好耐冇食過湊湊鍋,之前嚟親都係食麻辣鴨血湯底,但係其實佢哋有好多唔同嘅特別湯底,趁住佢哋而家做緊國慶優惠,升級咗啲湯底都唔使加錢,所以試吓其他嘅湯底。除咗多咗好多新嘅湯底之外,原來仲多咗一啲海鮮炸物小食,我哋揀咗個香酥蚵仔嚟試吓,完美還原台式風味。而湯底方面我哋叫咗個日式海帶鰹魚湯拼姜子酸湯鍋。佢呢兩款湯都會額外再配咗一樣食材,鰹魚湯配嘅係新鮮嘅蜆,而個子薑湯就跟咗個皇帝菜。同埋鰹魚湯不嬲都係好夾,因為都係清清甜甜。而呢個子姜湯配皇帝菜亦都好特別,因為個湯底本身酸酸地大少少辣,啲皇帝菜放完落去之後會索晒啲汁,都幾開胃㗎。個子姜湯底仲跟咗兩粒心心嘅魚蛋,真係好有情調㗎。如果鰹魚湯除咗一大堆木魚之外,仲有一啲新鮮大大條嘅海帶,所以真係超級鮮甜。打邊爐嘅料我叫咗個海鮮拼盤,包括五樣海鮮,有鱔片,鮮蝦,扇貝,鮑魚同大蜆。啲海鮮都唔細架,樣樣都好新鮮,同個鰹魚湯就最夾啦。肉類方面,我哋叫咗個牛板鍵,都好靚㗎,仲肥瘦均勻,啲雪花幾養眼,不過就留意個火候,如果唔係好快變韌。另外仲叫咗個黃喉,因為佢係厚切,所以淥耐少少都唔怕,仲係好爽脆。另外我見到有一樣嘢叫做貓爪蝦滑,嚟到先知原來係個造型可愛嘅蝦滑,

另外我見到有一樣嘢叫做貓爪蝦滑,嚟到先知原來係個造型可愛嘅蝦滑,食落亦都好驚喜,因為佢唔止睇得仲好好味,因為真係超級彈牙。

除咗打邊爐嘅嘢好味之外,原來佢而家除咗生果同埋肉碎飯之外,仲多咗一啲涼拌小食。今晚嘅係有麻辣魚皮同埋麻辣雞髀菇,呢兩樣嘢都好好味。

飲品方面,見佢都有啲新嘢,因為佢而家做緊國慶七五折,所以都叫嚟試吓。其中佢有將果茶crossover生可樂,我哋就試咗個蜜桃味,都幾得意,唔係好甜,不過我又覺得唔係好夠氣。

另外仲叫咗杯抹茶開心椰,不過佢啲抹茶味好濃,我就唔係好飲到開心果同埋椰奶嘅味道,但係對於鍾意抹茶嘅人就應該好OK。

最後佢哋不嬲都會喺用餐後送一杯沙冰俾你做甜品,今晚嘅係菠蘿沙冰,中間仲有果肉添,成為一個完美嘅結尾。

2024-10-03