2008-02-06
又到年三十晚,同同組的同事黎COVA食團年午餐。西式的「團年飯」,又幾特別。Set menu要左兩個courses加餐飲的,soup of the day係蘑菇湯,我唔岩,所以要salad buffet;主菜有四個選擇,有人揀cod fillet,有人揀牛肉醬意大利麵,我就揀茄醬蟹肉長通粉。自選沙律選擇唔係話太多,但已經好足夠,最正又最好味係有一大碟什菌,有唔同類菇,又大件,我喜歡食菇,所以好岩!另外又有一大碟南瓜,唔知佢用左什麼去撈,令到南瓜好易入口,又淋,都唔錯!仲有煙三文魚,呢個就真係必食喇!巴拿馬火腿都有,但係我唔太好,所以無試。雖然見到有的食評話呢度的食物唔係好得,但係茄醬蟹肉長通粉好味喎!茄醬同蟹肉剛剛好,望落以為唔多,食落就發現好多,再多就會食滯! 茄醬唔酸,反而甜甜地又有少少茄味,蟹肉真係好多,而且係見到一件件肉,唔只係絲架!畢起個汁,可以啖啖肉咁滯,好好味呀!長通粉一般啦,但係的汁同蟹肉已經搭夠咯!睇落唔大碟,但食落好飽,好多,真係好飽,所以食唔茖甜品。呢餐滿足得黎味道又好,good!
呢餐滿足得黎味道又好,good!