2019-06-24
某日早收工,係屋企附近行下,發現係土瓜灣某巷仔居然開左間串燒店。佢係半開放式,坐既位置都係係室外,有啲似酒吧咁,可以同朋友食住飲下酒傾計,chill 下🥳呢到Menu 一版紙睇晒,有海鮮、菜、肉,仲有啲特別既,例如生煎包、沙利蛋糕等等,不過呢到飲品類別較少,但啤酒都有既,可以食住串燒啤一啤!你填好就可以比店員落單啦👋🏿肉類方面試左雞翼($18)、雞軟骨($15)、雞脾肉($18)、豬頸肉($15)同紐西蘭肉眼扒($98)。呢到既調味有孜然粉、醬油等等,值得讚既係調味剛好,唔會過多掩蓋肉既味道,我仲食得出咩肉打咩肉😂值得推介既係紐西蘭肉眼扒($98),估唔到巷仔小店都燒得出西餐廳水準喎!要挑剔既話就係佢冇得比你揀熟度,今晚上到枱都仲有啲pink pink, 開心😍肉眼以鹽、胡椒同香草調味,肉質好柔軟,油脂豐富,size 大兩至三人分都ok👍🏾另外燒雞髀肉($18)都好滿足到食肉獸大口食肉既心態!將雞髀起肉,用醬汁燒好,灑上少少蔥花同芝麻,咬落Juicy 呢😍蔬菜類試左燒茄子($35)同韮菜($12)。個茄子蒜香味濃,而且調味不會過鹹,好好食!燒韮菜亦仲有汁,唔會燒到乾爭爭,我食左四串都唔
蔬菜類試左燒茄子($35)同韮菜($12)。個茄子蒜香味濃,而且調味不會過鹹,好好食!燒韮菜亦仲有汁,唔會燒到乾爭爭,我食左四串都唔夠喉😝
比較特別既係炸生煎包($22)同鵝肝($38),因為好少係串燒舖可以食到。鵝肝有驚喜,雖然佢唔係頂級既,但都入口即化,冇騷味!
呢到仲有個性價比極高既芝士煙肉薯條($38),份量多到爆,薯條係粗身既,但略嫌當日有少少炸得過左火,如果唔係就更好食🥳
記得記得最後一定要點一串燒菠蘿($18),當日食既燒菠蘿好甜同埋爆汁,將之前食既肉既油膩感一掃而空👍🏾👍🏾
得閒都要再黎chill 下先❤️