2018-11-26
土耳其,我未去過 ; 土耳其菜,我更加未試過。由友人口中得知,原來香港有主打土耳其菜餐廳,就毫不猶豫黎試下。未開餐前,店家先送上一杯薄荷茶,感覺好清新。而小玻璃杯更有特色圖案,好有土耳其風情呢。沙律,有番茄仔、青瓜、蘿蔔,調味簡單,入口非常清爽,作為前菜剛剛好。另外,店家上菜時會放係木板上,好有特色。土耳其小食,之前都有食過烤餅,但都係點不同類型既醬汁食,而今次配上薯條食。薯條唔係炸到好脆身,反而偏向軟身,食落薯味十足。而醬汁份量唔會過量,所以都唔會蓋過薯味。三文魚扒拌薯蓉,三文魚扒外層十分香脆,入口卜卜脆,好似食緊炸魚皮咁。而三文魚用上黑椒調味,調味方面有點重,搶咗三文魚既味。不得不提,三文魚扒旁既薯蓉,薯蓉唔似平時西餐食開,會加上大量牛油、忌廉調味,反而係好單純既薯味,呢點非常吸引我,而且薯蓉入口唔會好散,而係少少黏口,個人而言,非常中意呢個口感。甜品,一直以為龍鬚糖係香港特色小食,原來土耳其都有好類似既食物。土耳其龍鬚糖,由好多糖絲組成,所以入口即化,糖度都幾高,食完再飲返啖薄荷茶,就啱啱好。
另外,店家上菜時會放係木板上,好有特色。