2021-08-19
飲茶文化自古響香港人眼中係傳統之事,自從茶樓以外更多既點心專門店開到成行成市個陣,夜茶就成為左一般早午飲茶以外既新選擇。作為跟隨正常辦公室時間返工既人,要歎一盅兩件既話就只能夠響晚上進行喇。九龍城入面都有唔少中式食肆,不過如果提供夜茶既餐廳真係唔多,譽滿就係其中1間喇。可能係因為夜茶既時間,店舖入面人數唔多,小編與老公都好舒服咁可能坐到4人枱,比較闊落咁享用點心;而且可能都要將就比較多老人家光顧,店鋪內既走廊都比較闊,所以人與人之間既防疫距離都會做到足。食品方面見到以蒸點為主,亦都有唔少既蒸飯,不過難得既夜茶體驗,小編與老公就決定避開蒸飯,主力試下佢地唔同既蒸點﹑炸點同甜品喇!涼拌黑木耳拼青瓜 ($19):始終飲茶都會接觸到比較油膩既炸點,所以就以涼拌食品作為開頭。黑木耳以酸汁作為調味,配以青瓜就可以做到開胃既效果,唔錯。鮑汁花生炆鳳爪 ($32):總共有大約5隻鳳爪。小編與老公一放鳳爪入面個刻都即刻話:「好焾呀!」鳳爪煮到非常軟身,原則上唔計雞骨外,鳳爪既皮都可以用脷就分到出黎,非常適合老人家享用;鳳爪都完全吸滿鮑汁既味道,所以偏向濃但唔會覺得咸既香味。推薦!馬蘇里拉芝士蝦春卷 ($
馬蘇里拉芝士蝦春卷 ($26):蝦雖然係用上蝦膠去製作,但好處係容易卷起去炸;炸個陣似乎都係高溫炸熟所以非常脆口,不過馬蘇里拉芝士唔知係被蝦味覆蓋定其他原因,小編就真係唔係太食到芝士味,唯有當一般既春卷咁食吧。
青芥末子母蝦餃 ($28):與店鋪另一款蝦餃「翡翠蘆筍鮮蝦餃」相比,小編見到青芥末個刻都不禁疑問究竟會唔會太辣? 但原來效果都幾得意,清清既蝦餃上有一小粒芥末,食個陣記得一啖過去食,咁你就會感受到少少辣既芥末去刺激味蕾既同時帶出蝦既鮮味。同傳統既蝦餃相比,都係一個好既嘗試!
蜜汁叉燒腸 ($22):豉油會另上以方便你調節用量。叉燒份量幾多,小編個碟腸粉既叉燒咁岩響頭尾,變左當響中間夾開兩件以方便食個陣,就唔會因為配料唔平均而只食到腸粉。
山竹牛肉球 ($20):小編一見到個陣都覺得牛肉好大件,而且都可以睇到牛肉唔係用完全打碎既免治牛肉去製成,所以食個陣都仲有少少牛肉粒既口感,呢個點心小編都覺得抵食而大件。
食左咁多點心後,響食甜品前都歎返杯熱茶。呢度既茶葉會預先裝響茶包內,就唔會令你飲茶個陣會飲到茶葉;小編叫左香片享用既1個鐘左右時間內,茶味仍然都保持得幾好而唔駛特登加茶葉。
原粒紅豆糕 ($20):其實大約都係椰汁紅豆糕既感覺,但紅豆的確係原粒既同椰汁糕一齊冷凍;唔算太甜所以都適合大人小朋友食。
新疆棗皇糕 ($24):棗皇糕係整個歎茶之夜最深刻既! 平時響 酒樓食既紅棗糕一般都係以紅棗汁加糖製成,味道會偏甜;但今次既棗皇糕一來以千層糕形式夾住奶皇,令味道更豐富,而且奶皇唔算太甜情況下令口感更滿足。唯一不足只係紅棗個層會比較容易溶。
偶然夜晚俾自己休息下,歎返杯茶的確可以令自己心情可以調節下吧!