2021-10-17 850 views
去九龍城唔一定要食泰國菜,今次就同屋企人來吃點心!餐廳座位都幾多,估唔到晚上都有好多老友記來一盅兩件!翡翠蘆筍鮮蝦餃,蝦餃皮幾晶瑩剔透,蝦肉彈牙,加入了蘆筍,所以食落有種清新的味道!懷舊灌湯小籠包,這裡的小籠包估唔到咁好食,湯汁好鮮甜,皮薄不會好厚,肉餡都幾大粒,幾美味!足料糯米雞,糯米雞好大隻,內裡有咸蛋黃、雞肉粒、臘腸等,好足料,味道不錯!名醬蒸鳳爪,鳳爪都幾腍身,醬汁美味!蜜汁叉燒包 ,叉燒包餡料都幾多,內餡又不會好肥!山竹牛肉球,牛肉球都幾大粒,牛肉不會整到好霉,加入喼汁,開胃又美味!籠仔馬拉糕,其實我都幾喜歡吃馬拉糕,這裡的馬拉糕一籠咁上,口感軟綿,味道不會好甜!馬蘇里拉芝士蝦春卷,春卷外皮脆卜卜,內裡有芝士和蝦肉,很美味!香茜牛肉腸,腸粉口感幾滑,內裡的牛肉有淡淡的芫茜香味,口感不錯!
去九龍城唔一定要食泰國菜,今次就同屋企人來吃點心!
餐廳座位都幾多,估唔到晚上都有好多老友記來一盅兩件!
名醬蒸鳳爪,鳳爪都幾腍身,醬汁美味!
蜜汁叉燒包 ,叉燒包餡料都幾多,內餡又不會好肥!
2021-10-11
Type of Meal
Dinner
2021-10-15 226 views
呢間點心專門店上星期轉新鋪位🤫 容納三十人左右,地方唔大。店員好好~ 比客人自行選擇位置,每張枱已經準備好喼汁、豉油自行調味,比傳統酒樓方便得多上菜速度都挺快,十分鐘左右已經出齊全部食物。*山竹牛肉球 $20牛肉好鮮,無太多肥豬肉同馬蹄,口感軟綿*馬蘇里拉芝士蝦春卷 $26唔會太油膩,放一段時間仍然香脆可口,內餡用蝦膠,不過芝士味唔夠突出*錦繡灌湯餃 $20湯汁清甜,餃皮薄嫩,裹面有澎拜的上湯、雞粒、鮮蝦和豬肉等餡料,口感豐富*香莤牛肉腸 $20布拉腸特別軟滑,粉皮唔厚,牛肉份量超足料,比例接近1:2🥰*流沙奶黃包 $20包鬆軟,咸蛋黃為沙,呈半流狀態,甘香唔會太甜🙊 如果包皮再薄少少更為吸引*譽滿鮮蝦餃 $28晶瑩剔透 ,每粒內餡有2隻鮮蝦,爽口彈牙
呢間點心專門店上星期轉新鋪位🤫 容納三十人左右,地方唔大。

上菜速度都挺快,十分鐘左右已經出齊全部食物。

*山竹牛肉球 $20
牛肉好鮮,無太多肥豬肉同馬蹄,口感軟綿

*馬蘇里拉芝士蝦春卷 $26

*譽滿鮮蝦餃 $28
晶瑩剔透 ,每粒內餡有2隻鮮蝦,爽口彈牙
2021-10-11
2021-10-07 155 views
嚟到九龍城,唔怕無美食,食小小點心頂住心癮先,佢即叫即蒸,仲有好耐無見既大大個懷舊雞仔包🤩 痴線的,大過我手掌🖐️香煎韭菜餃,我最欣賞即炸熱辣辣,脹卜卜餡料豐富👍🏻另外蝦餃上嘅綠色係咪唔知咩嚟呢?其實係Wasabi嚟架🤣其他灌湯小籠包、春卷、生煎包等 🥟個人覺得一般啦,生煎包煎得唔夠香脆,同無煎無咩分別😅總算一間平民價錢嘅點心又係即叫即蒸,總括來講都比較高分如果落九龍城成日食泰國菜覺得厭嘅話可以試吓
痴線的,大過我手掌🖐️

香煎韭菜餃,我最欣賞
即炸熱辣辣,脹卜卜餡料豐富👍🏻

另外蝦餃上嘅綠色係咪唔知咩嚟呢?
其實係Wasabi嚟架🤣

其他灌湯小籠包、春卷、生煎包等 🥟
個人覺得一般啦,生煎包煎得唔夠香脆,同無煎無咩分別😅

總算一間平民價錢嘅點心
又係即叫即蒸,總括來講都比較高分
如果落九龍城成日食泰國菜覺得厭嘅話可以試吓
2021-10-04 106 views
🇭🇰 譽滿點心專門店🥢九龍城除左泰菜都有其他小店 今次就去左食點心😆晚市都唔少人黎幫襯 Menu 選擇多而且幾特別價錢唔貴 性價比高 特別推薦佢地既糕點😋🥢新彊棗皇糕 (💰$24/4pcs) 👍🏻推薦棗皇糕其實就類似平時食到既紅棗糕但味道比較rich 食到好濃既紅棗香味👍🏻👍🏻口感煙韌 唔會好平時食到既紅棗糕咁過甜🥢青芥末子母蝦餃 (💰$28/3pcs) 👍🏻推薦賣相好得意 子母蝦餃🤣係原本蝦餃上放一粒小蝦餃包住青芥末食落味道特別 青芥末同蝦餃既味道又幾夾😆食落light way 1 點 不錯既組合🥢蜜汁叉燒腸 (💰$22)腸粉本身都幾香特別既係蜜汁叉燒 味道幾較出隔住腸粉都望到好多叉燒 幾足料😍🥢原粒紅豆糕(💰$20/4pcs )👍🏻推薦呢款係凍食既糕點 非常滑身食到椰汁原汁原味 粒粒紅豆既口感而且一樣味道唔會太甜🥢山竹牛肉球(💰$20/3pcs)牛肉球幾大件 顏色比平時食到既淺色一點食落唔會太腍有彈性 大件抵食🥢涼拌黑木耳拼青瓜(💰$19)涼拌帶點微微酸辣 黑木耳 青瓜都係爽口用黎做開胃小食不錯🥢馬蘇里拉芝士蝦春卷 (💰$26/6pcs)春卷一共有6小件春卷皮非常脆身 帶點厚度芝士
🇭🇰 譽滿點心專門店🥢

賣相好得意 子母蝦餃🤣
係原本蝦餃上放一粒小蝦餃包住青芥末
食落味道特別 青芥末同蝦餃既味道又幾夾😆
食落light way 1 點 不錯既組合

🥢蜜汁叉燒腸 (💰$22)
腸粉本身都幾香
特別既係蜜汁叉燒 味道幾較出
隔住腸粉都望到好多叉燒 幾足料😍

🥢原粒紅豆糕(💰$20/4pcs )👍🏻推薦
呢款係凍食既糕點 非常滑身
食到椰汁原汁原味 粒粒紅豆既口感
而且一樣味道唔會太甜

🥢山竹牛肉球(💰$20/3pcs)
牛肉球幾大件
顏色比平時食到既淺色一點
食落唔會太腍有彈性 大件抵食

🥢涼拌黑木耳拼青瓜(💰$19)
涼拌帶點微微酸辣
黑木耳 青瓜都係爽口
用黎做開胃小食不錯

🥢馬蘇里拉芝士蝦春卷 (💰$26/6pcs)
春卷一共有6小件
春卷皮非常脆身 帶點厚度
芝士味唔算好濃
🥢懷舊灌湯小籠包(💰$32/3pcs)
小籠包一共有3粒 唔會好易穿
味道不過不失
🥢蟹籽蒸燒賣 (💰$27/4pcs)
燒賣大小同味道都OK
係平時酒樓食到既質素
2021-09-23 106 views
《譽滿點心專門店》我其實幾鍾意食點心!得閒都會口痕想食!今次同屋企人去咗呢間點心餐廳~ 🥢青芥末子母蝦餃(3隻,$28)🥢蜜汁叉燒腸($22)🥢山竹牛肉球($20)🥢鮑汁花生炆鳳爪($32)🥢新疆棗皇糕($24)🥢原粒紅豆糕($20)🥢涼拌黑木耳拼青瓜($19)🫖茶位 ($5)我地總共點咗以上呢幾款點心,個蝦餃幾得意有粒細蝦餃喺大蝦餃上面,咬開原來係芥末嚟!但覺得味道有啲唔夾,都係鍾意食返傳統蝦餃多啲!叉燒腸就普通,因為佢個粉皮好厚~ 牛肉球正常,但唔知點解啲汁好多🤣 鳳爪幾好食🤣 鍾意佢煮到淋淋地好易甩骨!至於2款甜品同前菜就屬正常。嗰日嚟嘢食係小菜+甜品一齊上,之後先熱食,希望可以改善下啦因為如果係咁甜品要擺好耐先食到~ 同埋啲服務態度都係有需要改善。

《譽滿點心專門店》

🥢青芥末子母蝦餃(3隻,$28)
🥢蜜汁叉燒腸($22)
🥢山竹牛肉球($20)
🥢鮑汁花生炆鳳爪($32)
🥢新疆棗皇糕($24)
🥢原粒紅豆糕($20)
🥢涼拌黑木耳拼青瓜($19)
🫖茶位 ($5)

2021-09-17 73 views
/ 假期日常 / 有冇人都係放假唔知點解特別想飲茶?我就係其中一個🤤無論兩個人定四個人,放假間唔中都會想飲下茶食下點心  唔知大家覺唔覺得最近酒樓水準直線下降,一係貴到傻,一係難食,有唔少人都轉食點心專門店咁💬🤧而我都鍾意周圍去試下比較下,今次去咗九龍城呢間點心專門店,類面位置相對較多,店內空間中中間間唔算好小,都坐到幾多人。青芥末子母蝦餃( 3隻) $28第一次聽子母餃,原來係有粒bb wasabii 餃子係粒蝦餃上面,呢個諗法又幾得意🤣賣點就幾特別,味道正正常常,皮感覺上再薄啲會更好鮑汁花生炆鳳爪 $32 (💫)呢款係相對咁多款點心咸點嚟講小編覺得做得唔錯嘅一款,鳳瓜又真係炆好入味,而且好嫩又肥美,啖啖都食到飽汁味,今次嘅花生可以炆得再林啲都得涼拌黑木耳拼青瓜 $18呢款幾啱夏天食下,熱辣辣入嚟坐低食都幾開胃,雲耳青瓜都好爽口,唔知係咪今次醋重手咗啲啲,稍微覺得偏酸少少。香茜牛肉球 幾大粒,味道唔會太咸,味道正常。香茜牛肉腸粉 $20餡料份量都可以,味道正常水準。甜品/ 原粒紅豆糕 $20 、新彊棗皇糕 $24 個人更鍾意同推介棗皇糕,棗味夠香濃,而且超級煙韌,以棗甜味作為飲茶嘅最

青芥末子母蝦餃( 3隻) $28
青芥末子母蝦餃

鮑汁花生炆鳳爪 $32 (💫)

涼拌黑木耳拼青瓜 $18
涼拌黑木耳拼青瓜
香茜牛肉球
幾大粒,味道唔會太咸,味道正常。

香茜牛肉腸粉 $20
餡料份量都可以,味道正常水準。
香茜牛肉腸粉

甜品/ 原粒紅豆糕 $20 、新彊棗皇糕 $24
個人更鍾意同推介棗皇糕,棗味夠香濃,而且超級煙韌,以棗甜味作為飲茶嘅最後小食,都係一個唔錯嘅選擇。
甜品/ 原粒紅豆糕
新彊棗皇糕

茶位 $5
新彊棗皇糕
2021-09-16 53 views
今日係放假嘅好日子送咗大少番學🏫就可以有時間同大爺撐枱腳🍽我哋兩個就去咗飲早茶🫖✨青芥末子母蝦餃🦐Wasabi + 蝦餃呢個組合真係諗都冇諗過不過加埋一齊又唔會好突兀喎😎✨山竹牛肉球🐮牛肉球大大粒又夠多汁✨蜜汁叉燒腸叉燒好多 皮又唔會太厚不錯不錯👍🏻✨新疆棗皇糕啱哂我呢啲鍾意食甜野又怕太甜嘅人士質地煙煙韌韌又幾好味😋✨鮑汁花生炆鳳爪鳳爪炆得好淋鮑汁味道亦都岩岩好呢個推介呀😊✨涼伴黑木耳拼青瓜🥒呢個前菜夠醒神開胃👍🏻雖然細細碟但係分量都唔少😉✨譽滿點心專門店 (九龍城)📍九龍城衙前圍道70-72號金滿樓地舖#heacookmama
今日係放假嘅好日子

呢個推介呀😊

✨涼伴黑木耳拼青瓜🥒
呢個前菜夠醒神開胃👍🏻
雖然細細碟但係分量都唔少😉

✨譽滿點心專門店 (九龍城)
📍九龍城衙前圍道70-72號金滿樓地舖

#heacookmama
屯馬線開通後已經去左九龍城搵食好多次,今次跟隨網友推薦先去一間標榜每日全自家點心師傅新鮮製作,即叫叫蒸既點心專門店 - 譽滿點心試一下,之後先再去試另一家老字號糖水店食糖水。.餐廳做老街坊生意,營業時間非常長,朝早6點半一路開到零晨,好方便一眾早起既晨運客同番夜班既客人開餐。鋪頭開正係九龍城大街,好近地鐵站,鋪面地方比想像中大同滿人,晚飯超早場時間去到都已經有7-8成滿。點心花款好多,按一貫慣例都係搵店員推薦先試佢地最多人叫既項目。.依個人喜好排序1️⃣新彊棗皇糕 $242️⃣青芥末子母蝦餃 $283️⃣蟹籽蒸燒賣 $274️⃣蜜汁叉燒腸 $225️⃣鮑汁花生炆鳳爪 $326️⃣涼拌黑木耳拼青瓜 $197️⃣山竹牛肉球 $20.總評:是日VIP一定係新彊棗皇糕,特濃紅棗味,唔太甜口感煙韌,係我喜歡既味道同口感。我的最愛第二位係青芥末子母蝦餃,所謂既子母其實係指上面佢再會有一粒裝住青芥末既BB蝦餃,夾埋一齊食。青芥末味道幾出,幾特別。蟹籽蒸燒賣足料大粒係傳統酒樓出品,以份量計其實呢個價錢相當實惠。叉燒腸、鳳爪同牛肉球屬正常發揮,性價比高。特別係個鳳爪一碗真係好多隻。我個人都幾鍾意個涼拌黑木耳拼青瓜,最快清碟。雖然唔
依個人喜好排序
1️⃣新彊棗皇糕 $24
2️⃣青芥末子母蝦餃 $28
3️⃣蟹籽蒸燒賣 $27
4️⃣蜜汁叉燒腸 $22
5️⃣鮑汁花生炆鳳爪 $32
6️⃣涼拌黑木耳拼青瓜 $19
7️⃣山竹牛肉球 $20
總評:是日VIP一定係新彊棗皇糕,特濃紅棗味,唔太甜口感煙韌,係我喜歡既味道同口感。我的最愛第二位係青芥末子母蝦餃,所謂既子母其實係指上面佢再會有一粒裝住青芥末既BB蝦餃,夾埋一齊食。青芥末味道幾出,幾特別。蟹籽蒸燒賣足料大粒係傳統酒樓出品,以份量計其實呢個價錢相當實惠。叉燒腸、鳳爪同牛肉球屬正常發揮,性價比高。特別係個鳳爪一碗真係好多隻。我個人都幾鍾意個涼拌黑木耳拼青瓜,最快清碟。雖然唔係高難度考牌作品,但係個黑醋好夠好醒胃。
總結:點心出品係水準之內,地鐵站旁大街開店地點就腳,價錢亦實惠性價比高。難怪點心晚市都一樣人山人海,到此一遊。
不專業食評nei.foodie
蟹籽蒸燒賣
鮑汁花生炆鳳爪
$100 (Dinner)
蟹籽蒸燒賣
  • 新彊棗皇糕
2021-09-14 256 views
自從屯馬線先開咗之後入九龍城食飯就好方便😻😵今日就同左個朋友入去搵食晏晝食完文清Cafe之後夜晚就好想食點心🐱我哋就入咗一間都幾多人食緊嘅中式點心🥧坐低之後我哋就買咗想食嘅點心,有青芥末子母蝦餃、山竹牛肉球、蟹籽蒸燒賣、蜜汁叉燒腸、飽汁花生炆鳳爪、涼拌黑木耳平青瓜同埋叫咗兩個甜品,係原粒紅豆糕同埋白糖燕麥糕。我覺得個青芥末子母蝦餃非常特別,蝦餃上高有一小粒Wasabi,加少少豉油落去成個蝦餃嘅味道都非常夾,而且口感都好豐富多彩!除咗蝦餃,燒賣牛肉球都係飲茶一定要食嘅點心,蟹籽燒賣還有四粒,每粒都好大粒免頭嘅鮮蝦都大隻,熱辣辣整出嚟真係好好味😋牛肉球都好入味,一定要加醋食👍🏻👍🏻除咗蝦餃燒賣牛肉球,蜜汁叉燒腸都好出色,加咗豉油之後,都唔會好鹹而且唔會蓋左啲蜜汁叉燒味道😚🙆🏻‍♀️鮑汁花生炆鳳爪,都炆得好入味,佢嘅鮑魚汁都非常香濃🤨❤️原粒紅豆糕甜品都好好味😋好香紅豆味,而且口感好滑lutluj😋而且唔會好甜就算食到好飽都可以食得落依個甜品🤭白糖燕麥糕,因為佢係即刻蒸嘅,即刻食嘅話就會有軟綿綿嘅感覺,如果放凍咗個口感就會煙韌d👍🏻整體來講落完單啲嘢食都好快嚟到,而且好近宋王臺地鐵站🤣

整體來講落完單啲嘢食都好快嚟到,而且好近宋王臺地鐵站🤣
$78 (Dinner)
  • 原粉紅豆糕
2021-09-06 62 views
唔想成日食泰國野經過點心舖就決定食呢間做lunch入去都幾fulld餐具有少少唔乾淨野食叫左鳳爪排骨飯蝦米腸叉燒包鮮竹卷蝦餃蘿蔔糕燒賣飽到一個點😂但可能多人 食到無乜冷氣 有d出汗同埋都點心不過不失2個人買單around 180
唔想成日食泰國野

飽到一個點😂
但可能多人 食到無乜冷氣 有d出汗
同埋都點心不過不失
2個人買單around 180
$90 (Lunch)
2021-08-22 116 views
午餐其實都可以#嘆茶 食下#點心!!!之前去上環同閨蜜lunch 試過間譽滿點心真係好味上菜又夠快即叫即做👍🏻因為譽滿有間分店係 #九龍城 呀!!! 今次就同好姊妹去嘆下中式點心😋.🌟 #譽滿點心專門店 🌟📍九龍城衙前圍道70-72號金滿樓地舖🚉而家有地鐵 [#宋皇臺站] B3出口 行幾步過條馬路就到啦🤗.以下係我個人推介排行😋滿分:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻🌟 #青芥末子母蝦餃 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻BB青蝦餃內有少許 wasabi 唔會蓋過蝦餃的鮮味,有新鮮感好夾🤤🌟 #鮑汁花生炆鳳爪 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻做瓦煲炆煮夠火喉又入味又香軟如果鮑汁再濃稠一點,可以做埋鮑汁撈麵🤤🤤🤤🌟 #山竹牛肉球👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻熱辣辣大大粒, 軟綿綿個人口味如果多啲莞茜會仲正🤣 🌟 #新疆棗皇糕 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻唔會太甜紅棗味香濃, 由於係即蒸既關係 想食軟綿綿口感就即食如果喜歡煙韌啲, 建議涼一陣先食會較有口感🌟 #白糖燕麥糕 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻同樣口感不太甜, 論口感個人比較喜歡白糖燕麥糕🌟蜜汁叉燒腸 👍🏻👍🏻👍🏻餡料很多, 但可惜是腸粉皮較厚身🌟涼拌黑木耳拼青瓜 👍🏻👍🏻木耳同青瓜都非常爽脆 不過醬汁較為偏
午餐其實都可以#嘆茶 食下#點心!!!
之前去上環同閨蜜lunch 試過間譽滿點心
真係好味上菜又夠快即叫即做👍🏻
因為譽滿有間分店係 #九龍城 呀!!!
今次就同好姊妹去嘆下中式點心😋
以下係我個人推介排行😋
滿分:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

🌟 #青芥末子母蝦餃 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
BB青蝦餃內有少許 wasabi
唔會蓋過蝦餃的鮮味,有新鮮感好夾🤤

🌟 #鮑汁花生炆鳳爪 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
做瓦煲炆煮夠火喉又入味又香軟
如果鮑汁再濃稠一點,可以做埋鮑汁撈麵🤤🤤🤤

🌟 #山竹牛肉球👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
熱辣辣大大粒, 軟綿綿
個人口味如果多啲莞茜會仲正🤣

🌟 #新疆棗皇糕 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
唔會太甜紅棗味香濃,
由於係即蒸既關係 想食軟綿綿口感就即食
如果喜歡煙韌啲, 建議涼一陣先食會較有口感

🌟 #白糖燕麥糕 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
同樣口感不太甜, 論口感個人比較喜歡白糖燕麥糕

🌟蜜汁叉燒腸 👍🏻👍🏻👍🏻
餡料很多, 但可惜是腸粉皮較厚身

🌟涼拌黑木耳拼青瓜 👍🏻👍🏻
木耳同青瓜都非常爽脆
不過醬汁較為偏酸了一點
作為開胃菜不錯

總括譽滿點心專門店款式算多,
落單後, 唔洗等好耐點心好快就送到👍🏻
中午12點去都唔需要等位
座位數目算多, 但靠牆半卡位 坐位有點高
建議坐中間4坐位較為舒服😊

#攸桐Pinky契媽 #靚手契媽
#攸桐媽媽遊樂團 #三桐攸 #zozimama
#hkkol #hkfoodie #hkblogger
2021-08-19 105 views
星期二去開九龍城shopping,喺附近睇吓有咩好食,又唔想食飯!老公提議不如食點心,又可以嗌多啲款式試吓😍😍兩個人又眼闊肚窄😅😅青芥末子母蝦餃⭕️青芥末配蝦餃,依個組合真係新派嘢,不過味道超夾少少攻鼻等黎又出奇到夾👍⭕️山竹牛肉球牛肉球超大粒,配埋喼汁,真係一流👍⭕️蜜汁叉燒腸軟滑嘅皮,包左勁多叉燒係入面👍⭕️新疆棗皇糕有少少煙韌同勁香既椰汁味😋😋⭕️鮑汁花生炆鳳爪鳳爪超入味,同埋都幾多肉⭕️涼拌黑木耳拼青瓜酸酸地幾開胃🤩😅🥳⭕️流沙奶黃包呢個真係超級出色,個流心真係流到成個碗都係🤣味道唔會太甜,啱晒我口味🥳

⭕️山竹牛肉球
牛肉球超大粒,配埋喼汁,真係一流👍

⭕️蜜汁叉燒腸
軟滑嘅皮,包左勁多叉燒係入面👍

⭕️新疆棗皇糕
有少少煙韌同勁香既椰汁味😋😋

⭕️鮑汁花生炆鳳爪
鳳爪超入味,同埋都幾多肉

⭕️涼拌黑木耳拼青瓜
酸酸地幾開胃🤩😅🥳

⭕️流沙奶黃包
飲茶文化自古響香港人眼中係傳統之事,自從茶樓以外更多既點心專門店開到成行成市個陣,夜茶就成為左一般早午飲茶以外既新選擇。作為跟隨正常辦公室時間返工既人,要歎一盅兩件既話就只能夠響晚上進行喇。九龍城入面都有唔少中式食肆,不過如果提供夜茶既餐廳真係唔多,譽滿就係其中1間喇。可能係因為夜茶既時間,店舖入面人數唔多,小編與老公都好舒服咁可能坐到4人枱,比較闊落咁享用點心;而且可能都要將就比較多老人家光顧,店鋪內既走廊都比較闊,所以人與人之間既防疫距離都會做到足。食品方面見到以蒸點為主,亦都有唔少既蒸飯,不過難得既夜茶體驗,小編與老公就決定避開蒸飯,主力試下佢地唔同既蒸點﹑炸點同甜品喇!涼拌黑木耳拼青瓜 ($19):始終飲茶都會接觸到比較油膩既炸點,所以就以涼拌食品作為開頭。黑木耳以酸汁作為調味,配以青瓜就可以做到開胃既效果,唔錯。鮑汁花生炆鳳爪 ($32):總共有大約5隻鳳爪。小編與老公一放鳳爪入面個刻都即刻話:「好焾呀!」鳳爪煮到非常軟身,原則上唔計雞骨外,鳳爪既皮都可以用脷就分到出黎,非常適合老人家享用;鳳爪都完全吸滿鮑汁既味道,所以偏向濃但唔會覺得咸既香味。推薦!馬蘇里拉芝士蝦春卷 ($

涼拌黑木耳拼青瓜
鮑汁花生炆鳳爪
馬蘇里拉芝士蝦春卷 ($26):蝦雖然係用上蝦膠去製作,但好處係容易卷起去炸;炸個陣似乎都係高溫炸熟所以非常脆口,不過馬蘇里拉芝士唔知係被蝦味覆蓋定其他原因,小編就真係唔係太食到芝士味,唯有當一般既春卷咁食吧。
馬蘇里拉芝士蝦春卷
馬蘇里拉芝士蝦春卷
青芥末子母蝦餃 ($28):與店鋪另一款蝦餃「翡翠蘆筍鮮蝦餃」相比,小編見到青芥末個刻都不禁疑問究竟會唔會太辣? 但原來效果都幾得意,清清既蝦餃上有一小粒芥末,食個陣記得一啖過去食,咁你就會感受到少少辣既芥末去刺激味蕾既同時帶出蝦既鮮味。同傳統既蝦餃相比,都係一個好既嘗試!
青芥末子母蝦餃
蜜汁叉燒腸 ($22):豉油會另上以方便你調節用量。叉燒份量幾多,小編個碟腸粉既叉燒咁岩響頭尾,變左當響中間夾開兩件以方便食個陣,就唔會因為配料唔平均而只食到腸粉。
蜜汁叉燒腸
山竹牛肉球 ($20):小編一見到個陣都覺得牛肉好大件,而且都可以睇到牛肉唔係用完全打碎既免治牛肉去製成,所以食個陣都仲有少少牛肉粒既口感,呢個點心小編都覺得抵食而大件。
山竹牛肉球

食左咁多點心後,響食甜品前都歎返杯熱茶。呢度既茶葉會預先裝響茶包內,就唔會令你飲茶個陣會飲到茶葉;小編叫左香片享用既1個鐘左右時間內,茶味仍然都保持得幾好而唔駛特登加茶葉。

原粒紅豆糕 ($20):其實大約都係椰汁紅豆糕既感覺,但紅豆的確係原粒既同椰汁糕一齊冷凍;唔算太甜所以都適合大人小朋友食。
原粒紅豆糕
新疆棗皇糕 ($24):棗皇糕係整個歎茶之夜最深刻既! 平時響酒樓食既紅棗糕一般都係以紅棗汁加糖製成,味道會偏甜;但今次既棗皇糕一來以千層糕形式夾住奶皇,令味道更豐富,而且奶皇唔算太甜情況下令口感更滿足。唯一不足只係紅棗個層會比較容易溶。
新疆棗皇糕

偶然夜晚俾自己休息下,歎返杯茶的確可以令自己心情可以調節下吧!
2021-08-16
$95 (Dinner)
  • 鮑汁花生炆鳳爪
  • 新疆棗皇糕
2021-08-14 132 views
這天👩🏻🧒🏻👦🏻走路去了九龍城不想煮又不想吃外賣隨便吃些點心吧🥢排名絕對分先後:1️⃣青芥末子母蝦餃 $28/三粒✨說是「子母」蝦餃是因為有大、小兩部份✨小的是wasabi餡料✨大的是蝦餃餡料,蝦肉爽口扎實2️⃣新疆棗皇糕 $24✨棗香,清甜,糕身黏糯✨👩🏻🧒🏻都喜歡甜品3️⃣鮑汁花生炆鳳爪 $32✨Jon仔👦🏻為了這個,第一次學了啜鳳爪👄✨炆得很入味,而且份量不小還有:👉🏻山竹牛肉球 $20/三粒👉🏻蜜汁叉燒腸 $22👉🏻涼拌黑木耳拼青瓜 $19👉🏻紅豆糕 $20水準不錯👍對得起這個價格有餘啦😆
這天👩🏻🧒🏻👦🏻走路去了九龍城
不想煮又不想吃外賣
隨便吃些點心吧🥢

排名絕對分先後:
1️⃣青芥末子母蝦餃 $28/三粒
✨說是「子母」蝦餃是因為有大、小兩部份
✨小的是wasabi餡料
✨大的是蝦餃餡料,蝦肉爽口扎實

2️⃣新疆棗皇糕 $24
✨棗香,清甜,糕身黏糯
✨👩🏻🧒🏻都喜歡甜品

3️⃣鮑汁花生炆鳳爪 $32
✨Jon仔👦🏻為了這個,第一次學了啜鳳爪👄
✨炆得很入味,而且份量不小

還有:

水準不錯👍
對得起這個價格有餘啦😆
2021-08-12
2021-08-10 125 views
宋皇台站開通咗之後去九龍城揾食方便咗好多,哩間點心鋪平時中午經過系經常性滿座,今日見冇咩人,即刻入去試下。街坊點心店,對環境就唔好咁高要求啦,但系d食物就完全冇失望,特別係個青芥末子母蝦餃,一開始都冇留意到有青芥末,所以食落口好有驚喜,芥末冇喧賓奪主,還帶出蝦嘅鮮味,係成餐最欣賞嘅一籠!蜜汁叉燒腸都幾多餡,而且粉薄,配埋個甜豉油👍👍👍!山竹牛肉球粉感較重,但系冇味精味哩下又幾好!中意食牛柏葉嘅人有口福啦,哩度個牛柏葉好好味,薑沖汁夠味,其實可以食多碟🙈。鮑汁花生炆鳳爪煮到又冧又入味,好容易lun,食完唔messy😂😂😂。其他食物正常發揮,糕點類唔係我杯茶,但系我想講個棗皇糕真系好重棗味,唔係平時食開嘅厚實口感,又幾特別!

• 薑蔥牛栢葉