2023-09-01 23 views
雖然餐廳名係𝐂𝐡𝐞𝐜𝐤 𝐢𝐧 "𝐓𝐚𝐢𝐩𝐞𝐢 • 臺北"🇹🇼但就以臺灣海岸🌊作靈感佈置裝飾💭波浪型漸變藍色染布💙 • 小山丘形狀卡位⛰環境感覺幾舒服 • 幾𝐑𝐞𝐥𝐚𝐱😎~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~• ▪大頭蝦冬陰功牛肉麵 ($178)純牛骨熬成既湯頭🐃飲落有少少養生湯感覺🥣再加埋大頭蝦幾爽口🦐牛肉炆得入味 • 唔韌🥩配料仲有蟲草花 • 豆腐,可以揀手工刀削麵 / 台灣寬粉絲🍜鍾意食辣既,記得要加埋店家既自製辣牛油,香味𝐮𝐩𝐮𝐩🌶.▪髒髒鹹蛋黃芋泥蛋餅 ($88)髒髒得你咁靚都有既💖紫色💜撞埋表面既鹹蛋黃🧡碎好搶眼。包住既芋泥好足,夾起係會多到瀉出黎😍鴨蛋製既蛋餅餅皮軟身🥚.▪黑芝麻奶奶麻糬 ($88)元朗店限定蝶豆花口味,襯番分店既佈置💙店員哥哥好好人,會教 示範我地睇點"處理"用筷子好輕易就分到一舊舊🥢沾埋黑芝麻粉唔會痴埋🖤食落軟綿綿𝐐𝐐口感,有奶香味,整體唔會好甜😜.▪野飲▫️木瓜牛乳大王漸變中木瓜牛乳,比起常見既攪勻晒靚好多呀🧡可走甜,鮮木瓜蓉加牛奶,天然甜𝐒𝐰𝐞𝐞𝐭𝐒𝐰𝐞𝐞𝐭😙.▫️苦瓜汁大王 之前係台灣飲過苦瓜汁加蜜糖(地道)🍯估唔到
但就以臺灣海岸🌊作靈感佈置裝飾💭
波浪型漸變藍色染布💙 • 小山丘形狀卡位⛰
環境感覺幾舒服 • 幾𝐑𝐞𝐥𝐚𝐱😎

▪大頭蝦冬陰功牛肉麵 ($178)
純牛骨熬成既湯頭🐃飲落有少少養生湯感覺🥣再加埋
大頭蝦幾爽口🦐牛肉炆得入味 • 唔韌🥩
鍾意食辣既,記得要加埋店家既自製辣牛油,香味𝐮𝐩𝐮𝐩🌶

▪髒髒鹹蛋黃芋泥蛋餅 ($88)
髒髒得你咁靚都有既💖
紫色💜撞埋表面既鹹蛋黃🧡碎好搶眼。
包住既芋泥好足,夾起係會多到瀉出黎😍
鴨蛋製既蛋餅餅皮軟身🥚

▪黑芝麻奶奶麻糬 ($88)
元朗店限定蝶豆花口味,襯番分店既佈置💙
店員哥哥好好人,會教 示範我地睇點"處理"
用筷子好輕易就分到一舊舊🥢沾埋黑芝麻粉唔會痴埋🖤
食落軟綿綿𝐐𝐐口感,有奶香味,整體唔會好甜
😜
▪野飲
▫️木瓜牛乳大王
漸變中木瓜牛乳,比起常見既攪勻晒靚好多呀🧡
可走甜,鮮木瓜蓉加牛奶,天然甜𝐒𝐰𝐞𝐞𝐭𝐒𝐰𝐞𝐞𝐭😙
▫️苦瓜汁大王
之前係台灣飲過苦瓜汁加蜜糖(地道)🍯
估唔到苦瓜汁加鮮果汁又得喎,
我就揀左配(台灣特產)鳳梨🍍(*飲落都會有少少甘)
另外仲有芭樂 • 甘蔗 • 蘋果🍎 • 黑糖 • 蜂蜜可揀。

🔺以上價錢 💁🏻‍♀️需另加𝟏𝟎% 服務費
🔺𝐘𝐎𝐇𝐎住戶 & 新元朗中心住戶🏠免加𝟏𝟎% 服務費(*只限星期一至五𝟏𝟖:𝟎𝟎前 • 公眾假期除外)