2018-02-14 2695 views
聽講IFC新開咗間西班牙fusion餐廳,位於3樓連卡佛隔離,成日有private event,平日都會爆滿,特地提早訂位來一飽口福Avocado & Lobster Roll西班牙菜必食聖子做成了fusion Style最經典嘅黑松露火腿三明治必食Sautéed Garlic Shrimp 強烈推薦必食有西班牙的水準橄欖油八爪魚 我的摯愛必食最Basic的西班牙辣醬薯條,如果可以小份啲仲好,冇人可以食到咁多番薯本來主要想食pradon pepper,點知咁大份仲有成條Chorizo,真的抵食到爛最期待的紅蝦墨魚汁海鮮西班牙飯有小小失望,可能本身成本太高,導致紅蝦唔夠新鮮,總體味道不錯,有待提高。揀咗呢兩支西班牙紅酒,配tapas抵飲。新開的餐廳還有許多地方值得系統性地改進。首先,啲tapas一齊來得太快,幾個幾個一齊上,我同server講希望可以hold住慢慢來,點知仲未開始食,連西班牙海鮮飯都一起上埋。可能我地來的時段餐廳比較空閒,所以廚房落單比較快,但我覺得server可以等客人食到差唔多先fire main course。如果唔係,咁下次只可以食完一個再order下一個。其次,

Avocado & Lobster Roll

有西班牙的水準

橄欖油八爪魚 我的摯愛
必食

最期待的紅蝦墨魚汁海鮮西班牙飯

揀咗呢兩支西班牙紅酒,配tapas抵飲。

新開的餐廳還有許多地方值得系統性地改進。

其次,相對西班牙本土的tapas,這裡的食物份量相當大份,IFC的租金也不算平,呢個價位算是比較抵食。其實皮皮以前係西班牙當地食嘅所謂tapas,食物的portion都比較細份,所以兩個人可以order好多唔同食物送酒。但經過一晚上的觀察,這裡的大部分客人消費水平不高,大多數只是order小小嘢食但坐好耐,唔知係咪同食物太大portion有關,這只是我的猜測。

另外,可能因為係禮拜三,餐廳人手唔夠,連埋幾個經理得6、7個人,感覺有啲忙碌。如果有足夠人手,經理可以試下同客人簡單傾幾句,對新餐廳來講有feedback可以進步得更快。

其實,如果係街邊餐廳已經做得很好,但駐店在大中環IFC裡面,客人會有更加多的期待,如果以上意見有機會被店家關注到的話
Anyway,希望店家能維持食物的水準,身為西班牙食物的忠實粉絲,皮皮還是很希望以後能常來的

2018-02-13
Type of Meal