2023-03-08
平時食西餐多,今日想食下中菜,問一問朋友,喺朋友口中聽到呢間長沙灣嘅葉公館川粵菜係剛剛新開,我最鍾意試新嘢今日就嚟試吓一行到入餐廳就見到地方非常闊落仲好光猛枱同枱之間有一塊透明膠布擋住,非常衛生見到餐牌好多餸菜都係平時大排檔有嘅菜式,呢度當然比起大排檔坐得舒服😌最重要係同大排檔一樣免加一服務費鮮鮑魚雞煲 158元,上枱已經聞到好香嘅味道,個煲仲熱得吱吱聲,好香嘅雞,飽魚,香菜味直噴而出令人食慾大增,雞皮應該煎香咗,食落去雞肉外面好惹味,入邊嘅雞肉非常入味,嫩滑多汁, 鮑魚嘅味道亦都好鮮甜,肉質爽口彈牙,雞嘅味道做得相當好,而且份量仲相當足夠雙喜小炒王 小炒王真係夠曬火喉材料豐富,有韭菜,腰果,三色椒,蝦肉,蝦乾,腰果特別香口,可能啱啱炸香,惹味得很,配上韭菜一齊食更添口感 。鮮蝦肉亦都好爽口彈牙,味道鮮甜,整體嘅配搭啱啱好,小炒王入面有好多腰果,炸得非常香脆,真係食到停唔到口蒜蓉粉絲開邊蒸蝦 ,蒜蓉蝦係我嘅至愛,最鍾意下面嘅粉絲吸收咗蝦嘅鮮甜精華,蝦加上蒜蓉,香蔥,令到蝦嘅鮮甜味更加突出,整個湯汁同粉絲都食到好鮮甜既味道用嚟送飯真係一流,這個餸菜簡單又鮮味叫咗個小炒王梗係要叫支啤酒,炎
叫咗個小炒王梗係要叫支啤酒,炎熱嘅天氣配支凍冰冰嘅啤酒🍻飲落真係好舒服,非常輕鬆