2019-12-22 864 views
一講素食,多數人都會覺得好寡,無肉食,食唔飽。但係鐘意食咖哩同辣野既我,無意中見到呢間餐廳,覺得幾新鮮就同朋友入左去食。當日入到去完全無本地人,全部都係外國人同印度人,開頭都有少少驚恐。。。不過侍應都有另外再拎中文餐牌比我地慢慢睇,而且我地研究左叫咩食好耐都無催我地。最後我地叫左奶酪菠菜,印度粘土烤特式奶酪串燒,大蒜烤餅,鮮青檸水同印度奶昔。先講奶酪串燒,佢用左兩隻醬去整,每款三粒。佢地既芝士同我地食開既芝士好唔同,呢款芝士口感有啲似豆腐,而且完全唔膻,唔似食開既芝士咁比較軟滑。個兩款醬都係有少少辣,食落去有少少分別,我比較鐘意青色個款,比較清啲,個味無咁複雜。跟住係奶酪菠菜,佢係將菠菜打成蓉,煮到好似咖哩咁既質地。我開頭以為會完全唔辣,有奶油香味咁,點知佢完全唔係我想像中既咁。佢唔會點食到菠菜既味,反而似清新版既咖哩,有少少辣,唔似咖哩咁濃味,我鐘意呢款!大蒜烤餅都幾大塊,有少少油,不過都幾香口同軟身,又係幾好食。鮮青檸水好新奇,因為我地叫個陣侍應有問要咸定甜,朋友話mix,咁所以呢杯青檸水係咸咸地既,有啲似咸檸七,不過佢唔係"七",飲落去覺得會對喉嚨幾好哈哈。我叫左芒果印度奶昔,首

印度粘土烤特式奶酪串燒

奶酪菠菜

大蒜烤餅

我叫左芒果印度奶昔,首先佢杯野飲本身個味係好飲既,但係我唔係好鐘意入面有啲好似籽咁既野,應該係香料?咬碎左佢個陣味我麻麻地,如果可以唔要啲籽就好啦!!!

侍應見我地叫咁少野食,有主動行埋黎介紹下佢地既主食---飯同麵,同埋問我地有無興趣食下甜品。但係雖然我地叫得唔多野食,都已經好飽,就無再加單啦~咁nice既侍應已經將我剛剛黎到個啲驚恐消滅左~

2019-12-20
$160 (Dinner)
印度粘土烤特式奶酪串燒
奶酪菠菜