2024-08-06 642 views
今日同朋友去咗鰂魚涌地鐵站附近一間台式料理餐廳食晚飯。餐廳環境舒適,而且佢啲食物都好地道有一啲台灣嘅小炒。我自己叫咗古早味家鄉拌麵配雞排。呢碗拌麵真係好有台灣特色,麵條煮得啱啱好,口感滑順,唔會太硬。拌麵嘅調味汁味道濃郁,帶有一啲微微嘅甜味,裏面有啲滷肉,所以有啲肉汁,食落去非常開胃。最吸引嘅就係上面嗰塊炸雞排,外脆內嫩,雞肉鮮嫩多汁,咬落去好有滿足感! 而且身邊有一個醬汁,我覺得同個雞扒幾夾!本身雞排嘅脆皮上面,佢沈有少少甜粉,唔確定係堂定係台灣嗰隻梅粉!整體來講幾特別!招牌牛肉炒飯炒飯嘅顏色金黃,夠晒鑊氣,粒粒分明,唔會黏埋一齊。牛肉炒得剛剛好,嫩滑又唔油膩,味道相當鮮美,仲有一啲蔥花同埋胡椒粉嘅提味,飯粒吸收咗牛肉嘅鮮味!重點係真係超級大碟,本身諗住叫小炒最後都嗌唔到啦。總括來講,今次嘅晚餐真係非常滿意,無論係拌麵定炒飯,味道偏向地道。如果你鍾意台灣美食,真心推薦大家去試下呢間餐廳,絕對唔會失望!下次再嚟一定要試下佢哋其他嘅招牌菜!

招牌牛肉炒飯

2024-07-29
$70 (Dinner)