2018-03-01 1566 views
近排同朋友去完泰國,非常掛住泰國菜,九龍城係最出名泰國菜嘅地方,咁就過嚟碰下運氣,睇下有冇邊啲好食嘅泰國菜啦 ,咁唔係好熟路就自然就上嚟openrice,睇下邊間餐廳好食 。亞泰廚房大件又好似又幾抵食咁樣,咁就一於入嚟試下。泰式脆炸豬 唔好睇佢外表黑黑實實,豬手表皮炸得十分香脆, 但香脆得黎唔會有油膩感,炸得十分乾爽。最犀利係豬手肉質依然可以保持得十分嫩滑,皮脆肉嫩十分驚喜,加上bbq醬更加惹味。生蝦刺身其實我好怕係餐廳食生蝦,好怕會好腥唔新鮮, 又或者食落去一pat pat咁樣。 呢間餐廳好正嘅生蝦刺身令我好放心, 蝦身肉質十分爽口彈牙,而且感覺上咬落去都鮮味十足。 面頭鋪滿了蒜頭同辣椒,令生蝦更加多左種泰式風味。冬陰功朋友好鍾意食辣 見天口有啲凍,所以佢就叫個冬陰公嚟暖暖胃。 呢度嘅冬陰功酸辣度適中,食落呢種辣度會覺得過癮,唔會辣到出汗果種,完全好適合冬天飲,好暖胃好正。麵包咖哩軟殼蟹呢個係我最欣賞嘅菜式,配搭好新穎。農夫包再加埋軟殼蟹,唔辣既咖哩, 配搭十分特別。農夫包包皮焗得十分煙韌得黎又挺身,但入面既白麵包依然保持一定嘅軟度,製作應該都花左唔少技巧。軟殼蟹炸得香脆而無油溢味,

泰式脆炸豬

生蝦刺身

冬陰功

麵包咖哩軟殼蟹
呢個係我最欣賞嘅菜式,配搭好新穎。農夫包再加埋軟殼蟹,唔辣既咖哩, 配搭十分特別。農夫包包皮焗得十分煙韌得黎又挺身,但入面既白麵包依然保持一定嘅軟度,製作應該都花左唔少技巧。軟殼蟹炸得香脆而無油溢味,加埋惹味咖哩,真係一流。

泰式蝦炒金邊粉
呢度嘅金邊粉嘅賣相都幾得意,外面有蛋皮去包住啲金邊粉 唔似我地平時普通食嘅用茄汁炒既金邊炒,反而顏色淡淡嘅,食落感覺都比較健康,同埋唔算好濃味

泰式生菜包
肉碎比想像中帶點微辣,生菜都幾新鮮,食落爽脆,有生菜包住黎食辣度感會降低少少,配搭得宜

原個椰青沙冰
呢到椰青沙冰激正!!!!椰青水本身已經十分鮮甜,加埋椰子肉打埋一齊既沙冰,完全將所有椰青既精華擺哂落沙冰到,飲落去仲有粒粒碎碎既椰子容,呢款飲品創新得黎又好味。