2023-11-17 61 views
銅鑼灣食肆林立,喺邊寧頓街有一間特色地道星加坡菜叫A.T.A.S. (A Taste Above Shiok)意思係味道超級正! 店內裝潢以白色為主調,並加入木材及綠植圖案等元素,打造出簡約休閒嘅用餐環境。1. 鹹蛋蘇東:新鮮彈牙嘅魷魚,廚師即點即炸,炸得酥脆,再混合惹味咸蛋黃醬,沙沙嘅口感,滋味十足。2. 大蝦喇沙:我最愛嘅新加坡經典美食之一!濃郁嘅椰奶湯底,加上香料、魚丸、豆卜、熟蛋、青口及兩大隻新鮮Q彈嘅老虎蝦,量大又足料! 可以揀摻摻(即半油麵半米粉)飽滿口感同地道鮮美味道充斥味蕾。3. 白雪牛油骨:第一次見到咁特別嘅菜式!香嫩嘅排骨沾上奶油醬、灑滿椰絲同奶粉,一放上枱已經聞到好香芝士味!食落香口又咸咸甜甜,獨特配搭,味道令人一試難忘。4. 斑蘭凍奶茶:斑蘭有一種獨特天然芳香,估唔到混合奶茶,味道好夾。斑蘭嘅香氣平𧗾茶味嘅苦澀。餐廳可以讓客人選擇用「花奶」或「煉奶」調製,入口有種冰涼順滑感覺。

鹹蛋蘇東
斑蘭凍奶茶