2023-01-16
太古城新開咗間日本拉麵店,餐廳充滿日式風情,餐廳名叫六味屋,原來係代表緊六隻拉麵,分別係甜,酸,苦,辣,咸,鮮味道。除咗拉麵外,餐牌亦有飯丼,小食及飲品選擇。我地兩個人,每人揀咗一款拉麵,加一份炸雞小食share。 「甜」: 京都風西京味噌拉麵 ($85)- 呢個係店員推介,味噌湯味道甘甜。麵質彈牙,亦做到掛湯效果。入面有豚肉,肥瘦適中,另外仲有炸紫薯片,十分香脆。湯底仲有唔少洋蔥粒,成碗麵嘅味道好豐富。 「鮮」: 白醬油昆布拉麵($128) - 呢個用咗白醬油湯底,入面配料有帶子、慢煮雞叉燒、北海道細絲昆布同鹽昆布,鍾意佢味道清得來帶鮮甜,口感比較細緻。 唐揚炸雞($38)- 雞炸得好香,粉漿唔會厚,入口係薄薄嘅炸皮,連埋鮮嫩嘅雞肉,好味呀。 小店環境充滿日系感覺,有如置身日本拉麵小店,食物質素不錯。拉麵種類相當有特色,有別於一般食開嘅拉麵配搭,拉麵控可以一試。