2021-04-27
潮州打冷都幾受香港人歡迎,今次黎到傳統老店陳儀興飯店食下潮洲菜,環境同菜式都夠哂地道☺️✅魚湯浸花甲魚湯份量夠大窩,入口重胡椒味,但飲落清甜吾會油膩,花甲夠大隻同鮮甜,完全食吾到有沙,再加埋有勝瓜雲耳粉絲浸湯,味道清新👍🏾✅惹味小炒皇呢個小炒皇真係一試難忘,本人超鐘意,韮菜花鮮嫩爽脆,魷魚同蝦乾炸到香脆咸香,加埋脆卜卜既腰果同花生粒,飲酒送飯都一流,係必試推介🤩✅蒜香骨蒜香骨外表吸引,外皮香脆粉漿薄,但裡面保持到肉汁吾會太乾,配埋炸脆左既蒜粒夠惹味,送酒之選✅蒜蓉粉絲蒸海蝦一上碟就見到滿滿既蒜蓉,海蝦新鮮肉質爽口,開左邊見到蝦邊有膏連住,加埋咸香既蒜蓉,食完一隻又一隻,而粉絲吸哂啲精華夠入味,鐘意海鮮既朋友仔要試下啦✅手工芋泥芋泥質感非常綿滑,食唔到芋頭粒但芋頭味好重,配埋白果更有口味,甜度適中,食完唔會覺得好膩,係好特別既甜品👍🏾🌟整體小炒夠鑊氣,海鮮新鮮,夠地道同有特色,個人真係好推介呢度既小炒皇,下次黎到呢度絕對會encore🤩
✅魚湯浸花甲
✅惹味小炒皇