2024-01-29
之前去過一次Fika食lunch,覺得幾好味,食物用心煮!今次二訪去食dinner,除咗encore招牌嘅卡邦尼意粉,仲食咗另一道招牌菜西班牙黑毛豬,超有驚喜!豬都可以好嫩滑,超級正!晚市有2人套餐,都幾豐富!呢度食物有質素,環境唔大但好舒適,幾啱慶祝、聚會❣️🔸FIKA炸雞配青檸乳酪醬 $78炸雞都幾出色!雞肉多汁軟嫩,唔會太油膩~ 比起平時嘅蛋黃醬,配青檸乳酪醬天清爽解膩!份量都多,有8-9粒~🔸FIKA自家製雙重煙腩肉卡邦尼意粉 $168再食仍然覺得好好味!卡邦尼以傳統方法烹調,煙腩肉鹹香,有啲食緊燒肉碎嘅感覺~ 日本蛋香滑,用蛋汁包住意粉食,好滑溜😋🔸FIKA炭燒西班牙黑毛豬梅頭烤薯仔 $298大推!估唔到豬都可以整得咁好食!黑毛豬燒至7成熟,粉粉嫩嫩,肉質軟腍好易咬,肉味濃郁又多肉汁,唔點汁都超好食!連配菜都好高質,芝士焗蘑菇好juicy!本身係配烤日本甜薯,當日改咗烤薯仔好香口,連大蔥都好味😂呢間西餐嘅食物真係好高質,見到隔離枱嘅pizza都好吸引!值得bookmark嚟試下👍🏻