2023-02-19 54 views
Weekend嚟到坪洲一日遊, 路經呢呢間充滿日式風格嘅新明館。呢度出名原隻兵庫縣燒蠔, 蠔肉肥厚多汁明太子醬咸香味美,麻辣汁就更加惹味。小食必點熔岩魷魚$58,魷魚外層酥脆魷魚肉爽口彈牙,配上麻辣醬汁,我同朋友都食到一啖接一淡停唔到口。免治雞軟骨肉棒配月見汁$38,免治雞肉串本身已經好夠咪,加埋香滑嘅生蛋黃更上一層樓。吉列蝦吉列蠔茶漬飯$105,呢度嘅炸野香脆程度驚人,吉列皮唔會太油膩,入面嘅蝦同蠔仲保存水份同鮮味,配茶漬飯一流。吉列雞肉熱狗薯條$68,熱狗夾起脆卜卜嘅炸雞加上沙律醬同配菜,絕對係無敵嘅組合。食咗咁多煎炸嘢同辣嘢,飲返杯雄火龍之血$48,沙冰夠細滑,馬上清熱降溫。甜品同樣有特式,lucky兔兔華田脆脆雪糕厚多士$68,多士集鬆脆軟綿於一身,連雪糕同華田一齊入口,口感充滿層次。