坻食好食又地道的温暖韓燒。今近年韓流襲港,越來越多精品好食嘅韓國燒烤店出現,但係呢我就發現佢哋有個特色,就係愈食就愈貴,好多時想同班朋友一齊去食韓燒嘅時候最後都會打消念頭,因為平均都可能要講緊$500一位。今次就去咗尖沙咀呢個咁貴嘅地方,反而呢就食咗一個價格好合理有幾好食嘅韓國燒烤店喎。就係佢位於亞士厘道的韓膳宮。上樓店舖寬敞舒適,當日係星期二唔太多人,好快已經可以入坐,邊來的員工全部都係主婦給媽媽,對我同另外兩個朋友都好好。點解咁講?因為佢見我地姐手姐腳,行埋黎教我地點樣燒先係最好食呀!之後發現我哋燒燶曬,仲細心幫我地燒好。你揀嘢食已經即刻奉上小碟。唔知點解覺得呢一度嘅嘢食都好有媽媽嘅溫暖感覺,可能因為呢一度嘅員工都係媽媽給俾人覺得特別溫暖同埋自在啦。小碟全部自家製。味道普遍清淡可口。自家泡菜好食!仲有好脆魚干。本身以為我個男性朋友好食得啦所以就叫咗個四人餐,先$688 咁抵食?以為個份量一定唔係多啦,點知個結局係食唔晒一個四人餐嘅。我地個4人套餐燒物有牛肋骨,牛肉同五花腩,牛舌,大大碟,醬製牛肋骨好好食,味道香濃。只係略嫌剛剛近筋位比較韌!牛舌夠薄,燒十秒剛好,醬牛肉都好香最正一定
坻食好食又地道的温暖韓燒。
小碟
牛肋骨,牛肉同五花腩,牛舌
牛舌夠薄,燒十秒剛好,醬牛肉都好香
五花腩一定要配生菜
最正一定係五花腩。近期個個興食我d 肚腩,都無解嘅!五花腩一定要配生菜,同佢地的熱辣辣秘製醬。識食加蒜頭同少少飯包住食更加正!菜能把肥美罪過的五花腩減油,識食咁食就可以食到更多罪惡五花腩了。哈哈!
炒年糕
餐可選炒年糕/煎餅,我地選了炒年糕。味道真係好似我係明洞食的一樣咁。年糕夠似刷膠,煙韌好食。幾飽都全碟食完。
人蔘雞湯
人蔘雞湯
另外仲有人蔘雞湯。我對韓式雞湯呢就真係小飲嘅。因為有次係韓國飲完。。暈!可以補得滯。呢度個雞湯上枱又香又夠熱。而且很足料,你會發現雞好多!湯汁香濃。而且見到有真蔘。足料到爆。男友人清光。
而最後餐內的石頭飯。。由於實在吃不下。本住不做大曬鬼的關係。我地cancel 了。
而肯定的係呢個四人分量絕對夠四大胃王食。另外,埋單個下先開心。七百蚊,如四人除開一人二百都唔洗,就食到咁正的地道韓國食品。而且坐位舒適。冷氣夠凍。呢個價錢好質素真心買少見少了!

2015-08-17
$180 (Dinner)
小碟
五花腩一定要配生菜