2015-08-19 2484 views
COEDO呢個啤酒品牌之前喺超級市場已見過,只知係日本啤酒,但始終未有買嚟飲嘅念頭。但從雜誌知道喺香港開咗世界上第一間BAR,可以品嘗到新鮮手工啤,梗係第一時間約齊人去試吓。       欣賞日本餐廳簡約時尚嘅禪味,BAR分室內外兩部分,室內行CYBER路線,BAR枱似壽司吧設計。室外座位更無拘無束,但相信秋冬時份比較清爽舒服。最令人驚嘆係洗手間非常貼心,連嗽口水同紙杯同準備埋,可媲美酒店水準👍👍         一場嚟到梗係要試吓COEDO BEER PLATTER($100),一SET 有5款口味。就係喜歡日本人對每件事嘅認真態度👍店員好細心先奉上一張CATALOG,再放五杯啤酒上去,確保唔會混淆。每一款口味嘅原材料、風味同酒精濃度有好詳細嘅介紹,店員仲提議我哋由淡味啤酒依次飲到濃味,可以品嘗到每款啤酒嘅特性。       有酒豈可無餚?COEDO提供和風小食串燒,比起其他BAR更精緻用心。鍋仔燒大蝦($138/4隻)蝦肉新鮮彈牙,配以香草汁,墊底有炒乾葱同蘑菇片,吸收晒蝦汁仲好味。炸原隻薯仔片($38)用新鮮薯仔切成波浪紋再炸,好明顯唔係雪藏貨可比,薯仔味天然兼有少少薯肉嘅煙韌,

貼心嘅洗手間
室外座位感覺舒適自由

精美COEDO CATALOG
COEDO BEER PLATTER

鑊仔燒大蝦

鍋仔燒大蝦($138/4隻)
原隻薯仔炸薯片

炸原隻薯仔片($38)
用新鮮薯仔切成波浪紋再炸,好明顯唔係雪藏貨可比,薯仔味天然兼有少少薯肉嘅煙韌,好似日本JAGABEE專門店出品一樣好味。
免治雞肉玉子燒

免治雞肉玉子燒($58)
嫩滑豐滿玉子燒,包裹住JUICY免治雞肉配爽甜蘿蔔茸,雞肉冶味鬆化,比起築地名店都豪不遜色。
自家製豆腐

自家制豆腐($60)
用筲箕盛載嘅豆腐,豆味濃同黏身,就咁食本身已經好有風味,加少少薑茸、葱花同豉酒,滿有懷石料理感覺。

白芝麻布甸($40)
濃郁芝麻布甸,除咗嫩滑,少甜味,仲混入芝麻碎,香甜有口感。
COEDO BEER WASHED CHEESE($90)
聲稱用SHIRO@COEDO嚟發酵嘅芝士配法包,芝士味濃郁帶少少苦,配啤酒一流。(太快食晒無影相)

另有其他串燒都好出色但由於一上枱已入晒五臟廟所以無相提供。

由於季節性問題,現時只提供5款COEDO手工啤,到9月會再多兩款。除COEDO手工啤外,店方仲提供另外五款,包括香港、蘇格蘭、紐西蘭、加拿大同丹麥嘅手工啤酒,一次過滿足啤酒迷嘅願望。
白芝麻布甸
Other Info. : 由於COEDO BEER PLATTER每晚限量供應,如果想試要早啲去
2015-08-18
COEDO BEER PLATTER