2019-05-06
我地不時都黎觀塘工廠區行街買野,發現樓上有間台式小店,主打係我鍾意既牛肉麵,於是入去試下我地要左紅燒牛肉麵 & 清燉牛肉麵紅燒牛肉麵,好大碗,第一啖當然要先飲湯湯頭非常濃郁,比較重口味,比我地係台灣食既牛肉湯更濃,更帶少少藥材味,而且無味精,飲極都唔會口渴老闆出黎同我地講,推介加辣油,果然令味道更濃,層次感提升,不過落少少辣油都已經幾辣,建議落得輕手d老闆同我地傾偈,在台南學師,堅持每日用勁多牛骨淆湯,用料由唔同地方入貨,睇得出老闆好有堅持,對食物有要求麵條煙韌彈牙,吸收左牛湯,由頭食到尾麵條都保持煙韌而牛展厚切而軟腍,好好食,份量又多而清燉牛肉麵,麵條同牛展同紅燒牛肉湯係一樣湯頭雖然係叫清燉,但都好濃味,牛骨味重,清澈唔油膩,而且飲到絲絲清甜味,老闆話因為落左蘋果雪梨小食類,貴妃醉豬手,酒味濃郁,豬手非常軟腍,有不一樣既口感,好容易食到豬手既筋位手拍青瓜,非常爽脆,酸酸地好開胃黑糖珍珠撞奶,奶味比例較重,加上黑糖,幾好飲,珍珠煙韌q彈黑糖薑茶,薑味濃而不辣,飲完喉嚨幾舒服
我地要左紅燒牛肉麵 & 清燉牛肉麵
紅燒牛肉麵,好大碗,第一啖當然要先飲湯
麵條煙韌彈牙,吸收左牛湯,由頭食到尾麵條都保持煙韌
而牛展厚切而軟腍,好好食,份量又多
而清燉牛肉麵,麵條同牛展同紅燒牛肉湯係一樣
手拍青瓜,非常爽脆,酸酸地好開胃
黑糖珍珠撞奶,奶味比例較重,加上黑糖,幾好飲,珍珠煙韌q彈
黑糖薑茶,薑味濃而不辣,飲完喉嚨幾舒服