2017-12-14 458 views
同好朋友一訪呢一間隱世壽司店,食omakasea. 朋友在呢頭返工,佢話想入來試好久,只不過搵唔到飯腳。一進場,已經感受到壽司師傅的氣場,大師果然係大師,一舉手一投足,都充滿自信,每放下一件壽司,都瀟灑地以一個日文魚名作介紹,洋洋灑灑,不會多一句廢話。服務員是個甜美而且溫柔的小姐,先為我們遞上一碗熱烘烘的湯煮文甲,從外面冰冷的空氣走進來,得到呢碗熱湯嘅安慰,再加上佢甜美嘅笑容,倍敢溫暖,果兩隻文甲仲好鮮甜。白蝦刺身,落了岩鹽,可以撈來食,份外鮮美。活帶子好新鮮,咩都唔使點可以就咁食,因為呢個師傅都落咗啲岩鹽,不過份量控制得好小心,食到少少咸,能夠帶出帶子的鮮味,但係又唔會咸得太過分。白象拔蚌刺身勁爽鮮,爽到嗦嗦聲日本廣島真蠔 味道清新 ,小小辣蘿蔔蓉,好開胃好爽甜。深海池魚刺身,好夠魚味,呢一個切法,成塊刺身好似彩虹咁樣架在碟上,好有美感。壽司師傅為我地準備了漬物牛蒡,好好味,食到停唔到口。原來係佢地自家制的。甜滑海膽之下係腐竹,幾香豆味,係一種幾特別嘅食法。燒白子,未食過呢種食法,好香溜,經火燒仲香!有酸汁中和一下,唔會太滯。紫菜帶子卷即刻食!即刻食!一定要即刻食!一下都唔可以延遲,
同好朋友一訪呢一間隱世壽司店,食omakasea.
朋友在呢頭返工,佢話想入來試好久,只不過搵唔到飯腳。

白蝦刺身,落了岩鹽,可以撈來食,份外鮮美。

活帶子

白象拔蚌刺身

勁爽鮮,爽到嗦嗦聲

日本廣島真蠔

味道清新 ,小小辣蘿蔔蓉,好開胃好爽甜。

深海池魚刺身

甜滑海膽之下係腐竹,幾香豆味,係一種幾特別嘅食法。

燒白子,

紫菜帶子卷

即刻食!即刻食!一定要即刻食!一下都唔可以延遲,因為紫菜10分香脆,裏面有鮮甜嘅帶子同埋滑溜嘅海膽,超正。

燒物:燒秋刀魚

魚皮薄薄的,但係都燒得好香脆,中間仲有紫蘇葉做調味,味道好特別,紫蘇葉的味道好鮮明,為呢一個燒魚增添了色彩。

赤鯥

赤貝

爽口,又鮮甜。

北寄貝

係我食過最好食嘅北寄貝,由於佢幾厚身,食落份外爽口,而且一啲都唔韌

金目鯛

鰤魚

師傅話,係一種比油金魚高兩三個等級的魚,難怪食落好味咁多,又長知識。

喜之次

燒喜之次就食得多,原來做壽司都咁好味,肥美的魚片之上,放了少少柚子皮,魚香之中帶柚子香,肥美之中有清新。

右口魚

右口魚同左口魚係唔同㗎 !右口魚好好味,入口即溶的感覺,令人印象深刻。

牡丹蝦

上面係炒香的蝦子

海膽

香箱蟹

甜甜的蟹肉之上,細細的蟹籽,之下,係香溜嘅蟹膏,呢個層次真係令人滿足

大拖羅

勁香溜

迷你魚生飯

正,有晶瑩的三文魚打頭陣,仲有吞拿魚茸加埋一啲黃蘿蔔粒,蘿蔔粒令魚生飯多了小小脆的口感,又甜甜地。

七種鯛魚煲的魚湯

真係有心思,搵齊七種鯛魚煲啖魚湯俾你飲,可見師傅對食物嘅執着同埋堅持。

紅豆雪糕
2017-12-13