2010-04-05 604 views
兩點就齊人了,一行十三人在西貢碼頭上船。老實,認真,由於自己唔識游水的關係呢....所以落船的那一下真係有點驚。船是一架中形船,像用來居住那種,有洗手間的,好得意,可在船上煮食的。這船應該可坐三四十人,但這次就只坐我們一行十三人了。用了一個小時多一點的時間就入到我們的目的地了。上了岸,行了一段路,經過一座天后廟,就找到了老板娘了。老板娘勁nice,我告訴她多了一個人,而且想加菜,她非常有善地介紹名菜給我們,最終我們加了海膽蒸蛋白。開好位,我們就進入....怒影狀態了~~~XDDD勁影勁影,又海膽,又海星,又人,又老板,總之咩都影,好好笑~~~影飽後,主角就出場了,海膽刺身,勁新鮮,好正,好甜。黑色的外表,給人一種冷浩的感覺,但打開底蓋,橙紅色的肉,引人入聖,而不得把一整隻也吞下肚。海膽本身一點也不刺手,拿上手,還有點動的感覺。海膽肉除了用鮮字來形容外,真係諗唔到任何形容詞了。真係鮮到不得了,只覺得....份量少了一點.......真係好正好正,好想來多客!食飽海膽刺身,接著就是蝦,估不到居然用上我的最愛-赤米!好正的一種蝦,肉爽,味甜鮮,蝦中的極品,在我而言吧!好好食的赤米啊。今天的赤

食飽海膽刺身,接著就是蝦,估不到居然用上我的最愛-赤米!好正的一種蝦,肉爽,味甜鮮,蝦中的極品,在我而言吧!好好食的赤米啊。今天的赤米,鮮,腸無沙,好爽,就算不用醬油,蝦的本身已經好夠味,真係讚爆!

今完蝦,到海膽春卷,無咩太特別...都係...食到紫菜味!食唔到海膽味....

再到魚,好食,好鮮呀,好有酒樓feel的做法,好好食!魚肉一點也不老,剛剛好,食到魚本身的鮮味。魚永遠都是清蒸最好味,連蒸魚的蔥也食下,滿有魚汁的鮮味,真係好好正呀!

海膽蒸蛋白,好好食,面頭係蛋白,底好多海膽呀!好正,真係好正呀,又滑,又鮮!我地食到連個碟都想食咪佢,真係正到難以形容。

在食野的過程中,大家少有地靜,可想言之....大家食到停唔到口,真係勁正!

椒鹽大尾魷,真係勁勁正!炸得一點都不硬,好鬆軟,入口即溶!好鮮!比出面食的,真係勁正勁正!最重要是,炸得一點都不硬,又唔油膩,食禁多地方,最正這裡!勁呀!!!這個值十個讚呀!話椒鹽,一點辣的感覺都沒有,連熱氣的感覺都沒有,真係食唔停口呀!

生炒骨,唔酸,好食,好大碟,不過總覺得d”骨”炸得有點硬吧!但都好好食,可以送飯啊。

豉椒炒蜆,正名為花甲也!大隻點的,不是蜆吧!好好食,好鮮。如果用真正的蜆炒,可能更有蜆味。其實細隻的蜆好難煮得好,由其是有沙這一下,唔係個個做得好,佢選上花甲,真係算聰明,因為花甲唔太多沙吧。

薑蔥焗蟹,早知問下老板娘可唔可以改菜啦,你班友都唔鐘意食蟹的,個個覺得煩唔食!但真係好好味,有膏呀,好鮮tim...我自問少食蟹的人,都勁鐘意啦!不過我本身好鐘意食海鮮的。這碟蟹,我全包晒,食到好enjoy...如果俾多d時間我,我仲食得好味呀。個汁好正,但有時會覺粉多了點,想包住肉汁,真係做得好好!

海膽炒飯,好味到爆呀,但出得有點遲...因為大家都開始飽啦!哈哈~~D飯,真係一粒粒的,好好食,但如果老人家來食,只覺他們會不覺得好食,因為硬吧!

郊外油菜,都好好食呀~~~

加咗菜,叫咗野飲,都係246一個人走,仲要包船出船入,真係抵食到爆啦,最重要係有得玩!今次真係勁好食勁開心啊。
海膽刺身
赤米蝦
海膽春卷
海膽蒸蛋白
椒鹽大尾魷
薑蔥焗蟹
海膽炒飯
2010-03-14
$246 (Lunch)
海膽刺身
赤米蝦