2024-05-25
🎪終於等到阿妹坐完月,𡃁妹又搞掂哂啲狗狗,好耐都冇試過三人聚,阿妹坐完月就梗係要老公伴著,仲好,四個人容易叫餐食。📌方便搵食嘅梗係旺角,而旺角彌敦道726號成幢都係食肆,真係最方便就腳。📌驚喜發現《Homeland》原來係度開左分店,之前都試過荃灣總店,價錢合理,食物款式大眾化,其實真係幾啱聚餐,而阿妹老公又想試吓最新推出嘅啤酒雞,絕對啱晒口味。📌由於彌敦道726大廈19樓,一出𨋢全層都係《Homeland》,環境都幾大有兩個大廳,好多張四至六人枱連住梳化枱,真係好啱大班人過嚟聚餐。📌牆上仲掛咗啲油畫🖼️,好有歐陸式的格局。✨📌以西餐為主題,有好多二人餐同四人餐, Pizza套餐$388兩位,仲有海鮮盤套餐,同埋新推出嘅招牌嘢未啤酒雞套餐,就係我哋今日嘅主角。📌招牌惹味啤酒雞套餐,$788四位,包4份餐湯配蒜蓉包、兩客特色沙律、桂花惹味啤酒雞一隻、兩份主食同埋四杯飲品,都幾多嘢食吓。📌另外仲推出咗宵夜餐牌由晚上10點開始,做到夜晚兩點,當然宵夜小食就梗係要配美酒啦,仲有餐酒、雞尾酒同埋啤酒飲。🍻餐湯配蒜蓉包今日廚師精選濃湯係蘑菇忌廉湯,蘑菇打得好碎,撈入忌廉湯入邊令到湯質好濃稠,
📌方便搵食嘅梗係旺角,而旺角彌敦道726號成幢都係食肆,真係最方便就腳。 📌驚喜發現《Homeland》原來係度開左分店,之前都試過荃灣總店,價錢合理,食物款式大眾化,其實真係幾啱聚餐,而阿妹老公又想試吓最新推出嘅啤酒雞,絕對啱晒口味。 📌由於彌敦道726大廈19樓,一出𨋢全層都係《Homeland》,環境都幾大有兩個大廳,好多張四至六人枱連住梳化枱,真係好啱大班人過嚟聚餐。 📌牆上仲掛咗啲油畫🖼️,好有歐陸式的格局。✨ 📌以西餐為主題,有好多二人餐同四人餐, Pizza套餐$388兩位,仲有海鮮盤套餐,同埋新推出嘅招牌嘢未啤酒雞套餐,就係我哋今日嘅主角。 📌招牌惹味啤酒雞套餐,$788四位,包4份餐湯配蒜蓉包、兩客特色沙律、桂花惹味啤酒雞一隻、兩份主食同埋四杯飲品,都幾多嘢食吓。 📌另外仲推出咗宵夜餐牌由晚上10點開始,做到夜晚兩點,當然宵夜小食就梗係要配美酒啦,仲有餐酒、雞尾酒同埋啤酒飲。🍻
今日廚師精選濃湯係蘑菇忌廉湯,蘑菇打得好碎,撈入忌廉湯入邊令到湯質好濃稠,食落去有粒粒蘑菇碎。🍄
沙律好大碟一碟喎!唔係平時啲餐前沙律細細兜咁少。面頭鋪咗好多舊慢煮雞胸肉,食落好嫩口,無皮無肥肉位,再撈上日式胡麻醬,醬多先似食沙律嘛,下面就有一大堆沙律菜、粟米同蕃茄仔,感覺好清新。
呢款泰式沙律除咗沙律菜同埋蕃茄仔之外,仲有青瓜絲同木瓜絲,撈上泰式醬汁酸酸甜甜,好有泰式味道,仲配上幾嚿墨魚仔,彈牙又好爽口,以前菜沙律嚟講真係夠晒班。
主角啤酒雞一上枱,真係全場嘩然!真係成隻雞咁焗出嚟,仲要係大size嘅黃油雞,會唔會太抵食呀?
呢碟燉飯嘅伴碟同埋相都已經非常吸睛,好有藝術感。
絕對冇失望!上次喺荃灣店食過卡邦尼意粉已經覺得好出色,同一個配方帶返嚟旺角店當然唔會遜色喇!
阿妹難得坐完月可以放肆,當然揀返杯極級廢水飲吓啦!芝士奶蓋系列真心邪惡,凍飲好大一杯,上面一堆芝士奶蓋融入喺果茶入邊,真係望到都興奮😍,杯底仲有原粒荔枝果肉,味道好清新,又唔係好甜,撈埋濃厚嘅芝士忌廉一齊飲,真係廢水中嘅表表者。
蜜桃果肉芝士奶蓋(左),跟餐價,加$24
阿妹揀咗荔枝果肉,阿妹老公就揀咗蜜桃果肉。比起荔枝嚟講,蜜桃就甜啲,因為糖水成份高啲,同樣地芝士忌廉嘅成份係依然一樣咁豐富。
大家叫芝士奶蓋叫得咁興奮,作為抹茶熊嘅熊妹梗係試吓抹茶味啦!
𡃁妹要養身,所以揀熱飲,花茶真係養生之選。以餐牌的資料顯示,洛神花可以利尿降血壓、補血養氣、紅潤面色、調節血脂,真係好啱女孩子飲! 一壺玻璃壺呈上,配上金色的手柄位,望落去都好高級。洛神花茶味道酸酸甜甜,一直有個蠟燭熱座興住花茶壼,所以可以keep住熱茶嘅溫度及濃度,咁大一壼,確實好抵飲! 📌整體來講,《𝐇𝐨𝐦𝐞𝐥𝐚𝐧𝐝》以西餐嚟講都做得好有水準,環境大,地方闊落坐得好舒服,而且價錢親民,好啱一大班人過嚟食大餐!