2020-04-23
女朋友生日佢好鐘意食日本菜,所以同佢黎左銅鑼灣既千代鶴。一入門口就感受到舒服既日式裝潢,燈光十足。係而家冇得去日本既情況下,黎e到感受下都真係幾正。我地叫左lunch set 同一位omakase,首先黎既就係lunch Set既前菜,有蒸蛋,沙律,腌蘿蔔,但係最正既都係冰頭漬,酸尾尾既三文魚軟骨,超級開胃。再黎就係壽司同刺身box,入而有赤身,帶子,章魚刺身,海膽,中拖羅,油甘魚,赤貝,牡丹蝦壽司等等,件件都好新鮮好好味。最後就再加埋暖粒粒既蜆肉麵豉湯。omakase大部份都係女朋友試,每一件都見佢食得好開心,由其是見到佢食大拖羅果個滿足既樣。餐廳因爲知道佢生日所以送左兩杯梅酒比我地,易入口好清飲落好舒服,下次都會再黎試其他野食!!