2022-07-20
天氣咁熱又無咩胃口最啱就係食d濕濕地既野,而我就多數會選擇食碗越南粉!今日約左班朋友一齊黎到呢間美式風味既越南餐廳試試.蝦頭油炒通菜炒完後既通菜保持翠綠,加入蝦頭油令通菜帶一陣鮮蝦鹹香,沙得爽脆惹味.火車牛魔粉牛魔王啱晒既越南pho完全體!配料有安格斯牛,牛坑腩,手打牛丸,牛筋片,牛腩邊及牛栢葉.兩碗份量都好滿足,湯底帶牛骨清香又唔會好濁,配上各款牛配料令牛香更濃.配上幼滑金邊粉帶米香又掛上牛湯,入口質感唔會過腍保持彈性.豬頸肉米紙卷豬頸肉爽脆又帶油香既質感配上清新既米紙卷好match!再沾上越式酸甜汁更清爽開胃.軟殼蟹牛油果沙律原隻炸香既軟殼蟹同新新creamy既牛油果同沙律菜係味道同口感上都帶出唔同層次感.炸得酥脆既軟殼蟹入口juicy充滿鮮味,加上牛油果後平衡返油炸既膩感.鹹蛋黃雞翼雞翼炸得脆口唔會好油,咬入口內裏雞翼仲帶有肉汁,加上鹹蛋黃鹹鹹香香既味道香而不膩.香茅雞扒撈檬雞扒煎得外層雞皮好香脆,雞肉嫩滑而且醃得夠香 加上酸甜汁既檬粉清新開胃,食完都唔會覺得heavy!好啱夏天咁悶熱既天氣食,食完個人都唔會熱辣辣.白桃沙冰頁天必點既飲品!沙冰帶一陣白桃香又唔會過甜,飲完個人精神
蝦頭油炒通菜
火車牛魔粉
豬頸肉米紙卷
軟殼蟹牛油果沙律
鹹蛋黃雞翼
香茅雞扒撈檬
白桃沙冰
頁天必點既飲品!沙冰帶一陣白桃香又唔會過甜,飲完個人精神晒.
青檸梳打
清爽既梳打加上清香既青檸解膩又降溫.