2022-01-29
放假阿媽唔想煮,所以就等佢休息一日,放是我就搵吓有乜買,最終竟然比我喺將軍澳見到有「陳儀興飯店」。之前食過太子店覺得好掂,所以即刻鎖定目標😃。餐廳喺區內好受歡迎,嚟買外賣嘅街坊同速遞員絡繹不絕🥡,收銀阿姐做到唔停手!我哋買咗三個餸,價錢唔算平,不過份量畀到足,分兩餐食都夠👍。鹵水拼盤($108),拼盤內容好豐富😍,當中包括鹵豆腐、紅腸、大腸、鴨掌、鹵蛋、生腸、墨魚、腩肉、豬頭肉以及豬耳等。每一樣食材質素都好平均,而且處理乾淨。我個人就較為鍾意爽口嘅墨魚同生腸,而腩肉就略嫌肥咗少少🐷。鹵水鵝件($118),🦢呢盒鵝件係近上庄位置,有胸肉同鵝翼,食落大啖肉,相對少骨。鵝肉本身香而不羶,而滷水汁味道恰到好處,唔會過重口味,主要係襯托出食材嘅鮮味。撚手蒜香骨($95),🦴蒜香骨非常惹味,外賣水準都有95分,相信堂食定必更出色。每粒排骨經爆香,滲透出濃郁蒜味,超正;再加上外層脆脆哋同有炸蒜,口感佳!我第一次咁鍾意食有骨嘅餸。總括嚟講,陳儀興無負老字號之名,食物質素無令人失望。即使而家無得堂食,但外賣同樣可以品嚐到好味潮州鹵水同即叫小炒🍚🥢。除咗加餸之外,我仲見到佢有推出盆菜添!