2021-01-23 2437 views
相信2020 係我人生中食得最多外賣嘅一年~ 估唔到踏入2021年都要繼續外賣生涯😬 今日放工去咗九龍灣德福買嘢, 就順道外賣晚餐。Food court選擇唔算多, 特別鍾情『棋子燒鵝』, 因為係棋哥姊妹店, 燒味質素有保證!燒味粉麵飯下午茶$35蚊有交易, 品牌燒味嚟講算幾抵食!👍鵝頭每個$18叫咗脆皮燒腩仔半斤$68, 叉燒例牌$88睇嚟 半斤同例牌嘅份量好似差唔多~燒腩仔返到屋企個皮仲脆! 切得工整又細細件, 賣相 整齊增添食慾。 燒腩仔肉質唔算多肥膏和肥瘦相間, 好啱我而且肉夠香。叉燒醃得好入味, 蜜味唔會過甜,雖未至於肥叉,但部位軟淋鬆化, 非常高水準👍😋, 超美味, 飯都吃多幾口!其他係加料,這個算是自私食~😁棋子燒鵝飯$53入盒熱辣辣返到屋企仲微暖。 返到屋企燒鵝唔好翻蒸或翻叮,否則錯曬。 夾起燒鵝只係叮返個飯就ok。 重點係佢食燒鵝皮, 有好濃郁嘅煙燻柴火味, 皮夠脆,鵝肉芳香, 醃得入味又唔會過鹹。燒味整體出色, 返到屋企都冇走樣, 平時放工交通時間返到屋企 都唔需要特別處理,快靚正之選!👍👍

今日放工去咗九龍灣德福買嘢, 就順道外賣晚餐。

燒味粉麵飯下午茶$35蚊有交易, 品牌燒味嚟講算幾抵食!👍
鵝頭每個$18
脆皮燒腩仔半斤
叫咗脆皮燒腩仔半斤$68, 叉燒例牌$88
睇嚟 半斤同例牌嘅份量好似差唔多~
蜜汁叉燒(例牌)
燒鵝飯
其他係加料,這個算是自私食~😁棋子燒鵝飯$53

TakeAway
脆皮燒腩仔半斤
蜜汁叉燒(例牌)
燒鵝飯