2010-08-14 45 views
TOY STORY3實在太受歡迎啦~~網上購票查到天水圍戲院才有位,加上價錢好平,才決定早上先出天水圍看戲,看完入返屯門行(宅女難不開本區? XD)還有一小時才開場,當然要食早餐啦.明明早幾天上開飯查這商場有什麼食店?查來查都查不出有此餐廳.(怪~)本來求期去大快活,但我見有茶餐廳就立即說轉地點.(試下新野).企在門口阿姐已經大聲地問我們幾位?我們說看看先(睇緊餐牌)她就走回入去,考慮了一陣我們再入店反而無人理我們 XD.這時候店內都有九成滿了,求其坐門口位,無耐阿姐奉上熱茶立即問我食什麼?(下..都未諗好..)早餐款式非常多元化,有中式的粥粉麵,有西式的扒腸蛋.我試個中式餐,生滾魚片粥配咸肉糉,沒有額外飲品的了.老友就點了墨魚卷公仔麵(crossover?),拼煎蛋煙肉甜餐包,熱好立克.等食時再看餐牌,原來有即拉腸粉喎,好吸引加上價錢統一$13,所以就點多碟蝦腸一齊食.生滾粥估不到是用瓦煲上!!!個煲真係勁熱辣辣,不是將熱粥倒入去扮野.面頭有幾粒油炸鬼和大量蔥粒.粥底略稀,食到一半變得成粥水狀.鯇魚片真的一讚啊,量多而且很鮮甜.隻糉比隔離檯食緊那隻細(<--很計較的人),我食
TOY STORY3實在太受歡迎啦~~

),我食咸肉糉是不食餡的,平時食到的是糯米多過餡,這個則相反超多肥豬肉在入面(驚),最後了下了下放得幾口入肚.個甜豉油幾好食,不太濃.

試了一條墨魚卷,好得喎.墨魚膠入面仲有粒粒墨魚肉,勁彈口感
.至於蝦腸都不錯,幾鐘意食呢度的豉油,甜甜香香.腸粉皮幾滑幾爽,起碼不會咬到成劈糊,雪藏蝦當然不好吃啦淋劈劈的,不過賣這價錢算可以收貨了.

無聊人(<--自己
)留意到奉上的熱茶都幾好味架,淡得來有茶香,本身鐘意淡味茶.時間關係所以飲得一杯咋~
用瓦煲上既生滾魚片粥
咸肉'傻',隔離檯大隻好多架
幾特別的墨魚卷
抵到爆蝦腸
2010-08-08
$30 (Breakfast)
用瓦煲上既生滾魚片粥
抵到爆蝦腸