2022-01-08
【後街的outdoor燒雞+肉眼扒】今次介紹太古坊後街有間西餐,主打肉眼扒及烤雞,今次就叫左呢兩樣試下。@hkdine360 介紹左好多間好食既餐廳,每個食評都好比心機寫架,大家可以follow page同like post!______________________________【食評篇👇👇👇】🤓🤓評分benchmark參考🤓🤓✏10分 - rare heaven😇✏8, 9分 - 屬高分之作✏7分 - 正正常常,同平時食到嘅差唔多 ✏6分 - 有d失望,expect佢會好食d✏5分 - 伏野,零分重作10安士肉眼扒配薯條 (💝7/10) - medium rare, 外焦內嫩$168炭燒葡式香辣蝴蝶雞 (💝7/10)- 雞肉微辣~放心,唔食得辣嘅人都食到$128薯條微脆,唔淋,但我中意再脆d既口感薯條另外可以轉沙律(如圖)______________________________【環境篇👇👇👇】- 位於後街既outdoor area,入黑之後入條街燈光主要靠餐廳極大窗kitchen射出,暗暗地______________________________Overall- 我覺得
【食評篇👇👇👇】
🤓🤓評分benchmark參考🤓🤓
✏10分 - rare heaven😇
✏8, 9分 - 屬高分之作
✏7分 - 正正常常,同平時食到嘅差唔多
✏6分 - 有d失望,expect佢會好食d
✏5分 - 伏野,零分重作
10安士肉眼扒配薯條 (💝7/10)
- medium rare, 外焦內嫩
炭燒葡式香辣蝴蝶雞 (💝7/10)
- 雞肉微辣~放心,唔食得辣嘅人都食到
薯條微脆,唔淋,但我中意再脆d既口感
薯條另外可以轉沙律(如圖)
【環境篇👇👇👇】
Overall
- 我覺得呢間嘅嘢食,同出面嘅普通食雞、食牛扒嘅地方差唔多
- 咁多人推薦有可能因為佢價錢相宜 (以佢地段而言,附近餐廳嘅價錢都相對進取好多),所以相較之下就覺得佢有飽肚又抵食
- 撇開地段,單從食物嘅味道而言,就一般般普普通通咁,正常發揮冇嘢批評,冇特別嘢要讚
✏✏✏✏✏✏✏
👅味道:7/10
🌌環境:7.5/10
🙋🏻♂️服務:7/10
💰價錢:$睇上面 (有加一)
👍🏻推薦:5/10
@hkdine360 除左會介紹香港餐廳美食,仲會影埋餐廳環境(有片!!)。如果你重視
餐廳裝修格局✅➕環境氛圍✅
快 d follow @hkdine360 啦‼️
(📍鰂魚涌) Flames (海灣街)
鰂魚涌海灣街25號海灣大廈地下A2號舖