【人氣永順沙嗲牛🍜蟹王麵】沙嗲牛肉麵大家都食過,但香港top of the list嗲牛你食過未?永順食店係「香港沙嗲牛肉麵關注組」社交平台group好有名,今次試左外賣,食物質素下面另講,依家講左樓面姐姐唔得:漏單+hea我+分湯3大問題,講出黎希望大家留意下漏單:叫完外賣,仲收埋錢,等左15分鐘,下個外賣都拎埋,都未到我hea我:我追問外賣到未,姐姐對左枱上外賣袋唔係我之後,就叫我行出d去等。我再等多陣,同另一姐姐追問,佢問我叫左咩,未check單情況下就話整緊啦。再等到下一個外賣拎走埋,都未到我,我就行入去講下個外賣都無,點解我未有,佢地先知漏左單…要追第3次先有😤💨所以比大家既advice係,當你覺得佢地漏單,唔好信整緊啦,咬實佢地唔放一定要check廚房既單!忘記分湯:我本身叫左分湯(加2蚊),但我重新叫野食時,我忘記提左要分湯,然後中途醒起後(因為我已經比左分湯錢,所以我會要番自己既權利),同姐姐講番,佢就話整緊啦。外賣兜出現時卻是連湯上,我要求分湯時佢竟然只係拎多個外賣兜,倒d湯出黎!?咁d沙嗲牛肉既醬無曬啦,而且就咁倒,佢倒唔清d湯,d麵吸曬d湯,麵都發曬啦,牛都無沙嗲
【人氣永順沙嗲牛🍜蟹王麵】

沙嗲牛肉蟹王麵

忘記分湯:我本身叫左分湯(加2蚊),但我重新叫野食時,我忘記提左要分湯,然後中途醒起後(因為我已經比左分湯錢,所以我會要番自己既權利),同姐姐講番,佢就話整緊啦。外賣兜出現時卻是連湯上,我要求分湯時佢竟然只係拎多個外賣兜,倒d湯出黎!?咁d沙嗲牛肉既醬無曬啦,而且就咁倒,佢倒唔清d湯,d麵吸曬d湯,麵都發曬啦,牛都無沙嗲醬啦,影響食物質素😤💨所以比大家既advice係,如果你有extra野要提,make sure姐姐之間有make communication (如果無covid我會直接同廚房姐姐講),同埋自己要remind頭先無講分湯,依時提番你咁

所謂經一事蔡一智,今次嬲到爆經驗可以令我學習 了。如果要make sure每件事無錯漏,就一定要靠自己跟足d,每個detail朱絲馬跡都要巨細無遺,唉,但咁就會令自己管得太細,變成一個麻煩女人,咁我又唔想喎…矛盾

✏✏✏✏✏✏✏

✏8, 9分 - 屬高分之作
✏7分 - 正正常常,同平時食到嘅差唔多
✏6分 - 有d失望,expect佢會好食d
✏5分 - 伏野,零分重作

沙嗲牛肉麵 (+4轉蟹王麵) (+7要煎蛋)(+2分湯)
total $41 (💝8/10)
煎蛋

- 沙嗲牛肉湯底在"被分湯"下溝埋落啲湯會略嫌沙嗲味比較淡,但花生味濃既,feel到如果堂食的話,湯面上沙嗲醬更濃

- 牛肉係薄切,但有2舊有筋咬唔開

- 初嘗蟹王麵!蟹王麵係公仔麵,雖然叫做蟹王麵,但成份係冇蟹,亦都唔係蟹味。
沙嗲牛肉蟹王麵

不吃公仔麵的我表示,感覺蟹王麵與出前一丁差唔多
@hkdine360 每個食評都好比心機寫架,大家可以follow page同like post支持下!

*IG story highlight出世啦💝每個波波分既location,方便易用,好食度😋😋😋+打卡度📸📸📸爆燈先會榮登IG story!快d睇下有咩心中餐廳!!
(📍元朗) 永順食店
元朗安寧路2號冠煌樓地下